Torsdag den 20. april fik Selskabets generalsekretær, professor Lars Arge fra Aarhus Universitet en æresdoktorgrad ved Technische Universiteit Eindhoven.

I år tildeles graden Lars Arge, som udover at være selskabets generalsekretær og formand for Det Frie Forskningsråd, Natur og Univers også er professor i datalogi ved Aarhus Universitet og centerleder Danmarks Grundforskningsfond's Center for Massive Data Algorithmics (MADALGO).

Det er kun anden gang en dansker tildeles en æresdoktorgrad fra TU/e. Den første var professor Jens K. Nørskov fra Stanford University i 2006.

I motivationen for tildelingen af æresdoktorgraden fremhæver doktorgradskomiteen Lars Arges fremragende resultater i det teoretiske grundlag for I/O-effektive algoritmer, hvilket har gjort ham til en ledende ekspert i verden, samt hans arbejde med at skabe gode rammer for fundamental Big Data-forskning og dens anvendelsesmuligheder.

Jeg er naturligvis meget stolt og beæret over at modtage denne anerkendelse og ser frem til at fortsætte mit stærke samarbejde med forskere i Eindhoven, siger Lars Arge.

Om Lars Arge

Lars Arges primære forskningsinteresser ligger inden for algoritmer og datastrukturer med fokus på I/O-effektive algoritmer til løsninger at problemer, der involverer massive datasæt, dvs. Big Data.

Lars Arge opnåede sin ph.d.-grad fra Aarhus Universitet i 1996 og var efterfølgende ansat på Duke University i USA, indtil han i 2004 vendte tilbage til Danmark. Siden 2007 har han været centerleder for Danmarks Grundforskningsfonds Center for Massive Data Algorithmics (MADALGO). Lars Arge har modtaget EliteForsk-prisen, er udnævnt til Fellow of the Association of Computing Machinery og er også medlem af Akademiet for de Teknisk Videnskaber.

Ud over sin videnskabelige karriere er Lars Arge medstifter og bestyrelsesformand for virksomheden Scalable Algorithmics (SCALGO), der specialiserer sig i software og service i forbindelse med effektiv håndtering af massive terrændata, specielt i forbindelse med vurdering af oversvømmelsesrisiko.