Ved en storslået ceremoni i Paris torsdag den 24. marts 2016 fik Dorthe Ravnsbæk overrakt en pris som International Rising Talent i L’Oréal-UNESCO programmet For Women in  Science.

Fem førende kvinder i forskning og 15 lovende unge forskere blev hædret i Paris. Heriblandt danske Dorthe Ravnsbæk, som er udvalgt blandt 250 kvindelige forskere, der i 2015 har modtaget For Women In Science-prisen i et af de 112 lande, hvor priserne uddeles. 

Formand for det videnskabelige bedømmelsesudvalg, der vurderer ansøgningerne fra de 112 lande er professor Elizabeth Blackburn. Hun er tidligere modtager af L’Oréal-UNESCO Prisen og fik Nobelprisen i Medicin eller fysiologi 2009. Elisabeth Blackburn holder i øvrigt en af Videnskabernes Selskabs Nobelpristagerforelæsninger den 12. oktober 2016.

Dorthe Ravnsbæk fik tildelt den danske For Women in Science pris i 2015. Bedømmelsesudvalgets begrundelsen for at have indstillet Dorthe Ransbæk til International Rising Talent er i følge professor på DTU, Anja Boisen, at Dorthe Ravnsbæk er en excellent forsker og en rigtig god formidler. Hun kan forklare meget komplicerede fysiske og kemiske sammenhænge, så almindelige mennesker kan forstå hendes forskning og forholde sig til det, hun laver. Derfor er hun en rigtig god rollemodel. Dorthe er en ægte pioner: hendes arbejde med lagring af energi og nye teknologier i batterier er en af de store udfordringer, vi står overfor i det 21. århundrede. 

Ved modtagelsen af International Rising Talent-prisen sagde Dorthe Ravnsbæk: "Det er en stor ære at modtage denne anerkendelse for mit arbejde. At blive udvalgt til at modtage en pris som International Rising Talent viser, at mit arbejde ligger på højt internationalt niveau, og det betyder rigtig meget for en ung forsker som mig’. 

Med hæderen som International Rising Talent følger et beløb på €15000. Dorthe Ravnsbæk har etableret en stærk forskningsgruppe på SDU Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet med 2 postdocs, 2 PhD studerende og 3 projektstuderende. Foreløbig kan de arbejde i mindst 4 år med støtte fra Villum Fonden og Det Frie Forskningsråd. 

Dorthe Ravnsbæk forsker i nye batteriteknologier til effektiv og økonomisk brug af vedvarende energi. Et problem med de litium-ion batterier, vi bruger i mobiltelefoner, PC’er og andre apparater er, at de har en begrænset kapacitet, kort levetid, og de er dyre. Dorthe Ravnsbæk forsker i at udvikle materialer til nye typer af batterier, der er mere effektive og billigere end dem, vi bruger i dag. Dorthe Ravnsbæk forsker blandt andet i at bruge magnesium og aluminium, fordi det i modsætning til litium er billigt og lettilgængeligt og desuden kan øge batterikapaciteten. Nye batteriteknologier kan ændre vores liv på mange niveauer, fra elektronik, som ikke skal oplades hver dag til effektiv opbevaring og udnyttelse af solenergi og vindkraft, hvilket er en kæmpe udfordring i dag. Dorthe Ravnsbæk mener, at hendes vigtigste bidrag bliver ’at hjælpe forskningen med at finde måder at levere energi til vores verden, der udelukkende er baseret på bæredygtige ressourcer’.

Se mere om International Rising Talents her: