Traditionen tro, inviterede Videnskabernes Selskab årets EliteForsk-prismodtagere til at holde offentlige foredrag om deres forskning. 

Prismodtagerne får overrakt deres pris af Kronprinsesse Mary den 28. februar 2019 ved en festlighed i Operaen.


Kl. 19.00: Velkomst ved vicepræsident Hans Braüner Osborne, tidligere EliteForsk-prismodtager 

Kl. 19.05: Formanden for Danmarks Frie Forskningsfond, David Dreyer Lassen     

Kl. 19.10: Rebecca Adler-Nissen:

Kan internationalt diplomati skabe fredelige løsninger i den digitale tidsalder?
Foredraget giver en smagsprøve på aktuelle forskningsprojekter og vil komme ind på, hvordan stigende krav og muligheder for mere offentlighed i internationale forhandlinger udfordrer vores forståelse af international politik. Foredraget vil desuden demonstrere, hvordan sociale medier og digital disinformation forandrer vilkårene for krig, fred og samarbejde i det 21. århundrede.


 

Kl. 19.40:  Kristian Sommer Thygesen:
Atomart tynde materialer
Siden opdagelsen af grafen – et enkelt lag af kulstof atomer arrangeret i et hexagonalt gitter - som udløste en Nobel pris i fysik 2010, er et væld af andre atomart tynde materialer blevet fremstillet. Foredraget giver et indblik i den nye og anderledes fysik som observeres i denne ekstreme type materialer, samt nogle af de muligheder for teknologiske anvendelser dette giver anledning til. 

Kl. 20.10: Pause med øl og vand + snacks

 

20.30: Niels Jessen:
Hvor skal energien hen?
Type 2 sukkersyge og behandlingen heraf Ændringer i livsstil med fravær af fysisk aktivitet og let adgang til energirig kost har medført en kraftig stigning i forekomsten af type 2 diabetes, men hvorfor? Foredraget handler om arbejdet med at afklare mekanismer, som regulerer kroppens energiomsætning og samspillet med lægemidler, som bruges til at behandle sukkersyge. 

Kl. 21.00: Tak for i aften