To Offentlige foredrag om

HJERNEFORSKNING

Videnskabernes Selskab inviterer i samarbejde med Dansk Neurologisk Selskab til en eftermiddag i neurovidenskabens navn.

Programmet for eftermiddagen:

kl. 16.00:

Mads Ravnsborg, formand for Dansk Neurologisk Selskab byder velkommen.

kl. 16.10:

Professor, overlæge, dr. med. Grethe Andersen, Århus Universitetshospital: Moderne diagnostik og behandling af blodpropper i hjernen. Bedre overlevelse – mindre handicap – en neurologisk succeshistorie.

Tidligere mente man, at hjernevævet døde inden for få minutter efter en blodprop i hjernens blodforsyning. Nye skanningsmetoder har imidlertid vist, at væv kan reddes, hvis blodkaret hurtigt åbnes igen ved hjælp af blodpropsopløsende medicin (trombolyse) eller via kateter (trombektomi). Begge behandlinger har medført store ændringer i den måde patientforløbene nu organiseres, og den hurtige behandling reder førlighed og liv. Ambulancerne kører med blå blink, modtagelsen på sygehusene sker lynhurtigt, og personalet samarbejder i specialiserede teams. Omkring 75% af alle patienter har ikke længere fysiske gener efter en blodprop i hjernen, men unormal træthed og andre mentale følger – især depressionssymptomer - som ofte er til stede, kan hæmme livskvaliteten og bør diagnosticeres og kan behandles.

kl. 16.55: Videnskabernes Selskab byder på en forfriskning

kl. 17.15:

Professor, overlæge, dr. med. Jes Olesen, Glostrup Hospital: Migræne: Fra myter til Neurovidenskab.

Migræneanfald har været kendt siden oldtiden og man mener, at det muligvis har været migræne, der har forårsaget, at man allerede i stenalderen lavede hul i personers kranium. Der har dog ikke været enighed om, hvad der skal til for at opfylde migrænediagnosen, og for 40 år siden var der ikke fundet nogen form for abnormiteter ved blodprøver, skanninger eller lignende hos migrænepatienter sammenlignet med normale personer. Samtidig er migræne meget påvirkelig af psykisk stress, og ligeledes under stor indflydelse af de kvindelige kønshormoner med ophobning i forbindelse med menstruationerne. Man kan ikke helt udelukke et vist kønsdiskriminerende element i det forhold, at migræne faktisk frem til nutiden har været omgærdet af vrangforestillinger.

kl. 18.00:

Tak for i dag


19. maj 2016

Kl. 16-18

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis

Hvor?

wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.