Cathrine Hasse

Gør robotter os posthumane?

Cathrine Hasse

Mennesker har længe drømt om et samfund, hvor maskiner har overtaget det hårde arbejde. Det har vi på mange måder allerede fået. Men hvad sker der egentlig med mennesket i menneske-robot-relationer? Samtidig med at vi får flere og flere robotter styret af artificial intelligence (AI), er der kommet et nyt fokus på, hvordan robotter kan forandre sociale relationer, menneskers måde at lære på, og vores samarbejdsevner. Robotter får os med andre ord til at spørge til, hvad det vil sige at være menneske. Nogle forskere mener, robotter sammen med de såkaldt trans-humane teknologier vil forandre menneskeheden som art. Andre mener, at den er gal med det menneskesyn, der er indbygget i såkaldt ’intelligent’ robotteknologi. Begge retninger hævder, at vi er på vej mod posthumane tilstande. 

I dette foredrag vil jeg undersøge, hvad der menes med ’det posthumane’, og ud fra en række konkrete forskningsprojekter i menneske-maskine-relationer give et antropologisk bud på en posthuman fremtid. 


Cathrine Hasse er professor i teknologi, kultur og læreprocesser på Aarhus Universitet og har siden 2009 været leder af et forskningsprogram, der udforsker relationer mellem teknologi, kultur og læreprocesser. Hun har en ph.d. i antropologi fra Københavns Universitet og har været gæsteprofessor på bl.a. Oxford Universitet og æresprofessor på Aalborg Universitet. Hendes forskning har de senere år været koblet til studier af menneske-robot relationer som koordinator af EU-projektet REELER (www.reeler.eu).


Foto: Jesper Voldgaard

Arrangementet er afholdt.

Se eller gense foredraget her:


23. sep 2019

19.30-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis.
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 19.00

Tilmelding

Find vej

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.