Jens Juul Holst

Fra tarmekstrakter til effektiv behandling af fedme og sukkersyge

Jens Juul Holst

Foredraget omhandler opdagelsen og udviklingen af hormonet GLP-1 fra tarmen.

Når vi spiser, udskiller tarmen hormonet som hæmmer appetit og fødeindtag, men stimulerer samtidig insulinfrigørelse og medvirker derfor til at regulere blodsukkeret. Virkningerne er bevaret ved både overvægt og sukkersyge.

Men da GLP-1 hurtig bliver nedbrudt, kan det umiddelbart ikke anvendes til behandling af sukkersyge. Dog kan denne nedbrydning modvirkes på to måder. Enten ved hæmning af nedbrydningsmekanismen, hvor hertil kan bruges det såkaldte DPP-4 hæmmere, som i dag anvendes globalt til diabetesbehandling eller ved små ændringer i hormonet, som gør det resistent.

GLP-1 anvendes i dag til ugentlig injektions-behandling af både overvægt og diabetes, men kan også modvirke og forebygge sygdommenes komplikationer. En GLP-1 tablet, som ikke kræver injektion, er netop blev udviklet.  

Vil du læse mere om emnet?

Billedet til højre: en grise bugspytkirtel (pankreas), som blev brugt i forsøg på at isolere GLP-1 (foto: Jens Juul Holst).

Jens Juul Holst er læge og professor i medicinsk fysiologi ved Københavns Universitet. Han startede i mavetarm-kirurgien, men har nu i mange år arbejdet med betydningen af bugspytkirtlens og tarmenes hormoner for stofskiftet, fødeindtagelsen og blodsukkerreguleringen. Opdagelsen af GLP-1 var et led i udforskningen af årsagen til udvikling af lavt blodsukker efter kirurgi på mavetarmkanalen. Erkendelsen førte også til forståelse af mekanismen bag fedmekirurgiens effekt på fedme og sukkersyge.

24. feb 2020

19.30-21.00

  • Sted:

    Videnskabernes Selskab
    H.C. Andersens Boulevard 35
    1553  København V

  • Arrangement:

    Offentligt Foredrag

  • Pris:

    Gratis. 
    Tilmelding nederst på denne side

    Dørene åbner kl. 19.00

Find vej

Se foredraget her

Spørgsmål

  • Mette Miller Danielsen
  • Programkonsulent
  • 33435314
  • mda@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.