Vejen til fremtidens grønne produktion

Plant power

Birger Lindberg Møller

Offentligt Foredrag med Birger Lindberg Møller

Fotosyntetiske organismer er i stand til ved hjælp af solenergi at omdanne luftens kuldioxid til organiske forbindelser, der muliggør planters vækst og udvikling og sætter dem i stand til at producere forsvarsstoffer, der forhindrer angreb fra mikroorganismer og dyr. Nogle af disse forsvarsstoffer bruger vi som fødevareingredienser (sødemidler eller farvestoffer) eller som medicinske stoffer (morfin, taxol) til behandling af smerter og alvorlige sygdomme. Typisk producerer planterne ikke ret meget af disse værdifulde stoffer. Ved hjælp af syntesebiologi kan vi nu koble dannelsen af sådanne ønksværdige stoffer direkte til de fotosyntetiske processer og dermed optimere produktionen. Rigtig brugt viser syntesebiologien vejen til udvikling af fremtidens bæredygtige produktionssystemer. 

Birger Lindberg Møller (BLM) har erhvervet M.Sc., Ph.D. and D.Sc. grader fra Københavns Universitet i henholdsvis 1972, 1975 and 1984. BLM er professor i plantebiokemi ved Københavns Universitet (KU), direktør for Center for Syntesebiologi støttet af en bevilling fra KUs Excellence Program for Interdisciplinary Research, direktør for VILLUM forskningscentret “Plant Plasticity” samt direktør for Carlsberg Laboratoriet. I 2013, blev BLM tildelt et European Research Council Advanced Grant. Et af BLMs hovedforskningsfelter er udvikling kulturplanter, som kan modstå de negative effekter af klimaændringer.  Ved pionerforskning inden for syntesebiologi har BLM vist, at det er muligt at overføre hele biosynteseveje for syntese af strukturelt komplekse diterpenoider med vigtige medicinske egenskaber til planters kloroplaster (grønkorn) (TED talk: "Plant Power - The Ultimate Way to Go Green" http://synbio.ku.dk/news/tedxcph2012_talks/). Formålet med denne forskning er at etablere miljøvenlige og sikre produktionssystemer for kostbare medicinske stoffer, der ellers ville skulle isoleres fra sjældne medicinplanter, hvor stofferne kun er til stede i lav koncentration. BLMs vision er at konstruere nye biologiske systemer, som kan facilitere Europa´s overgang til et biobaseret samfund. BLM er medlem af Det kgl Danske Videnskabernes Selskab og indvalgt medlem i International Human Rights Network of Academic and Scholarly Societies, Washington. I 2007, blev BLM tildelt Villum Kann Rasmussen Forskningsprisen, den største danske forskningspris (350.000 Euro). 
23. feb 2015

19:30-21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35, 3. sal
  1535  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • For hvem:

  Alle er velkomne

 • Pris:

  Gratis

23. februar 2015

find vej

www.trivoo.net

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • 25 36 07 70
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.