Lisbeth Imer:

Hvad laver en runolog egentlig?

Lisbeth Imer

I marts måned 2016 henvendte en gårdejer sig til Museum Thy, fordi han mente, han havde en runesten liggende på terrassen. I den regnfulde sommer 2017 kom en svensk arkæolog forbi Skt. Knuds Kirke på Bornholm, hvor hun opdagede en runesten, der sad over døren ind til kirkerummet. I efteråret og vinteren 2017 fandt et udgravningshold i Ribe to nye genstande med runer, og et stigende antal af metaldetektorentusiaster finder hvert år flere runeindskrifter på forskellige metalsager. Hver gang rykker Nationalmuseets runeekspert ud for at registrere og tolke de nye indskrifter, som er et direkte møde med de mennesker, der levede i fortidens Danmark, og et levende møde med det sprog, de talte - lige fra de ældste, spæde vidnesbyrd i jernalderen til de yngste i middelalderen, hvor runerne levede side om side med de latinske bogstaver gennem flere hundrede år. I foredraget vises nogle af de nyeste fund af runeindskrifter og deres betydning og bidrag til den runologiske forskning diskuteres.


Lisbeth Imer (f. 1973) er cand. mag. i forhistorisk arkæologi (2003) og ph.d. i runologi (2007). Hun har siden 2007 været ansat som Nationalmuseets runeekspert, fra 2012 som seniorforsker. Hendes ph.d.-afhandling omhandlede de ældste runeindskrifter i Norden og er publiceret i Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie 2013 og 2014, og hun er forfatter til yderligere to bøger ’Danmarks runesten - en fortælling’ fra 2016 og ’Peasants and prayers - the inscriptions of Norse Greenland’ fra 2017. 

19. feb 2018

19:30-21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

TILMELDING:

HVOR?

wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.