Lone Simonsen:

Pandemier i fortid, nutid og fremtid

Historisk set har menneskeheden været kontrolleret af voldsomme epidemier og pandemier, der om ”Black Swans” dominerede og var dødelige for små børn (kopper og mæslinger) og voksne (kolera og den spanske syge).  Globalt set arbejder forskere på at afdække nutidige trusler og komme på forkant med fremtidens store pandemier.  Kommer der sådan en?  Hvilken virus?  Hvordan kan vi minimere dens indvirkning?

Foredragsholderen har i næsten 30 år forsket i at forstå fortidens og nutidens epidemier og pandemier.  Hun arbejder bl.a. på at kortlægge pandemiske ”signaturer” i form af udbredelse, aldersmønstre, dødelighed og meget andet.  Hun arbejder samtidig -sammen med forskere verden over - på at karakterisere nutidens udbrud af nye trusler (ebola, mers, zika, svineinfluenza, disease X).

Dette foredrag bliver afholdt lige netop på 100-året for den Spanske Syge.
Lone Simonsen er professor på institut for naturvidenskab og miljø på Roskilde Universitet.  Hun er tilbage i Danmark efter over 25 år i USA som forsker i epidemiologi og global sundhed på National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og som professor på George Washington University.  Hun kom hjem mest pga hjemve (!), men sandelig også fordi de danske arkiver bugner af unikke og detaljerede data om sygdom og dødelighed, som sat i tidens perspektiv kan bruges til at klarlægge fortidens epidemier som kopper, kolera, mæslinger og pandemi influenza. Lone har været medlem af Videnskabernes Selskab siden 2014 og har publiceret ~200 velciterede artikler i spændet mellem biologi og matematik, og med et godt øje til human- og samfundsvidenskab. Hun forsker også i evaluering af globale børnevaccine programmer for Bill & Melinda Gates Foundation. 

5. nov 2018

19:30 - 21:00

 • Sted:


  H.C. Andersens Boulevard 35
  1551  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis

TILMELDING:

Der er ingen ledige billetter til dette foredrag.

SE FOREDRAGET HER:

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Project Manager
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.