Maiken Nedergaard

Hjernens Natteliv

Maiken Nedergaard

Professor Maiken Nedergaard er professor og co-director af Center for Basic og Translational Neuroscience ved Københavns Universitet samt Center for Translational Medicine i Rochester, New York. Hun er uddannet læge ved Københavns Universitet med speciale i neurologi/neurokirurgi og har efterfølgende forsket ved Københavns Universitet og Cornell University Medical Center, New York.


Hvad sker der egentlig i hjernen om natten? Og hvorfor har vi brug for søvn, spilder vi ikke bare tiden? Svaret er selvfølgelig nej! Foredraget beskriver det glymfatiske system, som er det system, som renser hjernen, når vi sover. Vi får forklaret, hvordan det virker, og hvorfor det er nødvendigt. Systemet er en makroskopisk genvej i centralnervesystemet, der renser hjernen for affaldsprodukter fra den neuronale energiomsætning. Glymfatisk clearence sker via cerebrospinalvæsken, der strømmer ind langs arterierne gennem hjernemassen med støtte fra deciderede vandkanaler, der sidder på astrogliacellerne. Det glymfatiske system udgør en komplet anatomisk vej; cerebrospinalvæsken udveksles med væsken, der er omkring alle celler, opløste stoffer indsamles langs med venerne og drænes ind i kar-lymfesystemet, for til sidst at blive udskilt via nyrene eller til nedbrydning i leveren. Det glymfatiske system er kun aktivt under søvn og repræsenterer en hidtil ukendt og uudforsket metode til forståelsen af ​​den biologiske nødvendighed for søvn.

20. mar 2017

19:30-21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35, 3.sal
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

Tilmelding

Hvor?

wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.