Professor

Ivan Bjerre Damgård

Hvad er dit forskningsfelt – kort beskrevet?                          
I mit forskningsfelt udvikler vi metoder til såkaldt "Secure Multiparty Computation". Det er velkendt, at man kan bruge kryptering til at beskytte data, mens de opbevares eller kommunikeres. Men i Secure Multiparty Computation er målet mere ambitiøst: Vi ønsker at beskytte data, også mens der regnes på dem. Det vil sige, at det ultimative mål er, at ikke engang den eller de, der udfører beregningen, har adgang til de data, der regnes på.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer på dit felt?
For at kunne udføre en sikker beregning kræves avancerede krypteringsmetoder og ofte, at flere parter samarbejde om beregningen. Det betyder, at beregninger med sikkerhed typisk er mindre effektive, end hvis vi dropper sikkerheden. Det giver en praktisk udfordring med at designe løsninger, der er effektive nok. Her har vi haft stor succes i de seneste 10-15 år. Men det leder samtidig til et fundamentalt åbent spørgsmål, der hører til i grundforskningen: hvor effektive kan sikre beregninger blive? eller sagt på en anden måde: hvad er prisen for sikkerhed?

Hvorfor er netop dette forskningsområde så interessant?
Effektive løsninger på problemet har umådelig mange anvendelser i vores moderne internet- og cloud-baserede samfund, hvor virksomheder og organisationer har stadig større problemer med at bevare kontrollen over deres egne data. Samtidig er de spørgsmål vi ser på i sig selv fascinerende fra et videnskabeligt synspunkt: er det muligt at samarbejde med andre parter (via Internettet f.eks.) selvom om du ikke nødvendigvis stoler 100% på dem, og samtidig beskytte dine egne data?

Hvad forventer du af dit medlemskab af Videnskabernes Selskab?
Jeg håber at kunne knytte kontakter til andre forskere, som kan inspirere og give nye synsvinkler på mit eget forskningsfelt, og samtidig naturligvis at udbrede kendskabet til mit eget.

Fortæl lidt om mennesket bag forskeren
Når jeg ikke er på arbejde, går det meste af tiden med musik. Jeg spiller og komponerer dansk og nordisk folkemusik på især violin og guitar, og arbejder semi-professionelt med forskellige bands. Jeg vandt i 2007 en DMA folk award som årets komponist, og er i 2014 udnævnt til Rigsspillemand, en titel som er en anerkendelse af mange års arbejde med traditionel dansk musik.


  • Titel:
  Professor


  • Grad:
  Ph.d.


  • Fagområde:
  Kryptologi, sikkerhed, matematik, algoritmik


  • Tilknytning
  Aarhus Universitet, Institut for Datalogi

  • E-mail:
  ivan@cs.au.dkHos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.