Professor (mso)

Karin Magarita Frei

Fagområde

Arkæometri, arkæologi, geologi, geokemi

Hvad er dit forskningsfelt kort beskrevet?

Jeg arbejder i det krydsfelt mellem arkæologi og naturvidenskab, som kaldes for arkæometri. Jeg benytter og udvikler naturvidenskabelige metoder - især strontiumisotopanalyse - til belysning af kulturhistoriske problemstillinger vedrørende forhistoriske og historiske menneskers og genstandes proveniens og mobilitet.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer?

Indenfor arkæometri er der en vifte af udfordringer af forskellige karakter. Nogle af udfordringerne er relateret til de begrænsninger, som er forbundet med arbejdet med uerstattelig, materiel kultur. I min karriere har de største udfordringer dog været relateret til det at arbejde så tværfagligt, som jeg gør. At skulle arbejde indenfor flere forskningstraditioner, at skulle være fagligt velfunderet i to vidt forskellige fag og holde sig opdateret på begge felter, er både meget berigende, men også meget tidskrævende. Det føles ofte som om man skal være to mennesker i ét.

Hvorfor er netop dette forskningsområde interessant?

I øjeblikket kommer mange af de største og mest banebrydende forskningsresultater fra tværfaglig forskning. Dette er også tendensen indenfor arkæologi, hvor bl.a. strontiumisotopanalyser har været med til at bringe os tættere end nogensinde før på forhistoriske menneskers personlige historier; indsigter som er af afgørende betydning for at forstå samfundenes dynamik og årsager til kulturforandring.

Hvad forventer du af dit medlemskab af Videnskabernes Selskab?

Jeg er enormt stolt og beæret over at være blevet valgt som medlem i Videnskabernes Selskab, og medlemskabet betyder flere ting for mig. Som forsker byder medlemskabet på en fantastisk og unik mulighed for med jævne mellemrum at kunne mødes med nogle af Danmarks førende forskere med forskellige faglige baggrunde. At være med i sådan et netværk er altafgørende, når man arbejder så tværfagligt, som jeg gør. At mødes og tale med forskere, som er eksperter i andre felter end en selv, giver mulighed for at udvikle nye og innovative forskningsperspektiver.

Fortæl lidt om mennesket bag forskeren.

Jeg er dansk, men er født i Argentina og efterkommer af danskere som flyttede til Argentina i 1916.  Jeg voksede op i Buenos Aires, Argentina, og senere i Alicante i Spanien. Som 17-årig kom jeg til Danmark for at finde mine danske rødder. Jeg er uddannet fra Københavns Universitet (KU) som geolog med speciale i geokemi i Grønland, under vejledning af Prof. Minik Rosing. Jeg tog en ph.d. i arkæologi/arkæometri fra Saxo-Instituttet. Derefter arbejdede jeg som post.doc., først ved Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning (Saxo-Instituttet) og senere ved Instituttet for Historiske Studier ved Göteborgs Universitet og Nationalmuseet. Jeg er gift med Prof. Robert Frei som jeg har to børn sammen med.


  • Titel:
  Professor (mso)


  • Grad:
  Ph.d.


  • Fagområde:
  Arkæometri


  • Tilknytning
  Nationalmuseet, Bevaring og Naturvidenskab

  • E-mail:
  Karin.M.Frei@natmus.dk