Professor

Rebecca Adler-Nissen

Fagområde

International politik, diplomati og europæisk integration

Hvad er dit forskningsfelt kort beskrevet?

Mit forskningsområde er international politik og europæisk integration. Jeg interesserer mig for, hvordan diplomati og nationale interesser forandrer sig i takt med et stadigt tættere internationalt samarbejde og nye informationsteknologier. Særligt er jeg optaget af, hvordan det udfordrer vores gængse forståelser af demokrati, suverænitet og identitet. Jeg forsker i øjeblikket i forholdet mellem fortrolige internationale forhandlinger og offentligheden samt, hvordan digital disinformation spredes på tværs af landegrænser.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer?

Der er mange udfordringer inden for studiet af international politik. Et spørgsmål er, hvad den intense mediedækning af internationale forhandlinger betyder for vores evne til at skabe globale løsninger. Er de sociale medier med til at demokratisere udenrigspolitikken eller ødelægger de muligheden for at finde kompromiser mellem lande? Et andet spørgsmål er: Hvordan skal vi i Vesten forstå opstigende magter som Kina, Brasilien og Indien? Hvordan skal vi afkode deres hensigter og strategier? Hvordan vil det internationale system udvikle sig? Et tredje spørgsmål er hvordan Danmark og Europa omstiller sig til et multi-polært system, og hvad den nuværende krise betyder for fremtidens samarbejde og for Europas plads i verden. Hvad gør Europa den dag, det ikke længere er amerikansk-vestlige normer og regler, der dominerer international politik? Disse spørgsmål er vigtige, for de handler grundlæggende om risikoen for konflikt og muligheden for fred.

Hvorfor er netop dette forskningsområde interessant?

Mit forskningsområde er interessant, fordi det er teoretisk, metodisk og empirisk udfordrende at analysere international politik i praksis. Diplomater mødes i fortrolige rum med fokus på diskretion, og det gør det svært for både almindelige borgere og videnskaben at indblik i det udenrigspolitiske maskinrum - og dermed at acceptere de aftaler, der kommer ud af forhandlingerne. Derfor har vi akut behov for at få åbnet diplomatiet og kortlagt de grundlæggende dynamikker i international politik.

Hvad forventer du af dit medlemskab af Videnskabernes Selskab?

Jeg håber at kunne være med til at arbejde med spørgsmål som: Hvordan sikres den videnskabelige kvalitet i tværfagligt samarbejde? Hvordan kan værdien af videnskab og fordybelse nå ud til et bredere publikum? 3) Hvordan styrker vi befolkningens opbakning til fortsat at investere i uddannelse og forskning?

Fortæl lidt om mennesket bag forskeren.

Jeg er vokset op i København. Som barn boede jeg også nogle perioder i USA og Israel med mine forældre og min bror. Jeg har læst og arbejdet i Frankrig, Italien og Canada og bor nu på Østerbro med min kæreste Stig og vores datter Naomi.

  • Titel:
  Professor


  • Grad:
  Ph.d


  • Fagområde:
  Statskundskab, international politik


  • Tilknytning
  Institut for Statskundskab

  • E-mail:
  ran@ifs.ku.dkHos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.