Direktør

Mads Kähler Holst

Fagområde
Arkæologi

Hvad er dit forskningsfelt kort beskrevet?
Jeg har igennem en årrække arbejdet med at belyse bronze- og jernalderens samfund i Nordeuropa. Det er sket gennem en række store udgravninger, hvor jeg sammen med en række andre forskere har undersøgt bronzealderens storhøje, jernalderens landsbysamfund, Harald Blåtands kongsgård og monumenter ved Jelling, og i de seneste år er det undersøgelserne af en ofret hærstyrke på flere hundrede mand ved Mossø fra omkring Kr.f., der har været i fokus.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer?
Den arkæologiske udgravning er en central del af min forskning, og rent metodisk er det et område, som bevæger sig voldsomti disse år i kraft af en række nye naturvidenskabelige analyser og nye digitale registreringsmuligheder. Det giver mulighed for, at få langt mere detaljeret viden om fortiden, men det kræver også, at vi indgår i tætte samarbejder på tværs af faglige discipliner.

Hvorfor er netop dette forskningsområde interessant?
For mig bliver det mest interessante ved arkæologien ved med at være de nye og overraskende historier, der konstant dukker op. Specielt i den forhistoriske periode er det meget store begivenheder, der ligger upåagtet hen. De udgravninger, som vi har gennemført ved Mossø, er et eksempel på en meget stor og dramatisk hændelse, som må have ændret historien afgørende, men som vi intet kendte til før udgravningerne, og hvor fundet var så vanskeligt at undersøge og forstå, at det først er inden for de seneste år, at det er blevet muligt at aflokke det sin historie.

Hvad forventer du af dit medlemskab af Videnskabernes Selskab?
Videnskabernes Selskab er med sin brede faglige sammensætning for mig bygget på et ideal om samspillet mellem discipliner og udgør et meget stærkt forum for den udveksling - både indholdsmæssigt og forskningspolitisk. Det er noget, som jeg oplever som vigtigt i mit eget virke, og som jeg tror, er afgørende for den fremtidige udvikling af vores forskellige fagligheder. Det er de muligheder, der ligger her, som jeg ser frem til at deltage i.

Fortæl lidt om mennesket bag forskeren.
Jeg er 43 år, bor i Aarhus og er i december 2016 tiltrådt som direktør for Moesgaard Museum, der er et fantastisk spændende sted at være pga. den store udvikling stedet har været igennem i de seneste år og ikke mindst de mange spændende mennesker, der arbejder og bruger stedet. Jeg har været tilknyttet Aarhus Universitet i en række år. Jeg har haft min interesse for arkæologien og forhistorien siden folkeskoletiden.

  • Titel:
  Direktør


  • Grad:
  Ph.d.


  • Fagområde:  • Tilknytning
  Moesgaard Museum

  • E-mail:
  mkh@moesgaardmuseum.dkHos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.