Elvira Cotton, Finn Borchsenius & Henrik Balslev: A revision of Axinaea (Melastomataceae). Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Scientia Danica, Series B, Biologica, vol. 4. ISBN 978-87-7304-385-1, ISSN 1904-5484.

121 sider, rigt illustreret. 160 kr.

Afhandlingen er en revision af den amerikanske planteslægt Axinaea (Melastomataceae, Merianieae). Slægten består af 41 arter, hvoraf de otte her beskrives som nye for videnskaben. 40 af arterne forekommer udelukkende i Andes bjergkæden fra Venezuela i nord til Bolivia i syd. En enkelt art, A. costaricensis, rækker ind i Mellemamerika. Den største koncentration af arter forekommer i det sydlige Ecuador og det nordlige Peru.

Slægten Axinaea tilhører de kapselfrugtede slægter i tribus Merianieae, og blandt dem er slægten særegen ved at have opsvulmede, kuglerunde til elliptiske vedhæng på støvdragerne. Det ser ud til at være et afledt karaktertræk der skyldes, at de alle stammer fra en fælles stamform. En enkelt art, A. macrophylla, har mide-domatier, og i afhandlingen beskrives disse for første gang nogensinde for slægten.

De fleste arter er snævert udbredt. 28 af arterne forekommer kun i et enkelt land, ni findes i to lande, tre i tre, og en enkelt art, Axinaea floribunda, forekommer i fire lande. Den høje grad af endemisme og truslen fra vegetationsbrande, skovhugst og skovrydning for at skaffe agerbrugsland betyder, at de voksesteder, hvor Axinaea forekommer, er truede. Derfor er Axinaea-arterne alvorligt udrydningstruede.

Bogen kan købes ved henvendelse til forlaget: publ@royalacademy.dk