Videnskabernes Selskab åbner nu for ansøgere til næste runde af Formidlingsakademiet


Siden november har 16 deltagere fra hele landet skrevet, filmet, talt og postet sig gennem første runde af Formidlingsakademiet – et gratis tilbud til forskere fra alle dele af videnskaben.

Nu åbner Videnskabernes Selskab for ansøgninger til de næste hold, som starter efteråret 2022. Der er to forskellige udgaver, hvor man enten deltager ’live’ eller online:

  • Det første er et længere, intensivt forløb med fysisk fremmøde for 20 deltagere.
  • Det andet er et kortere, online forløb for 60 deltagere.

Se opslaget her: Deltag i Formidlingsakademiet 2022/2023

Formidlingsakademiet er både et kursusforløb og et netværk for forskere, der ønsker at blive bedre til at kommunikere og deltage aktivt i den offentlige debat. Målet er at skabe mere og bedre formidling af videnskab i Danmark.

For at kunne ansøge om en plads, skal du have ansættelse på mindst adjunkt-niveau og med en vis forskningsmæssig tyngde. Gerne også erfaring med forskningsbaseret undervisning eller tilsvarende. Det er også vigtigt, at du har tid mellem undervisningsgangene til at arbejde med de forskellige formater, som der arbejdes med.

»Hvis du skal blive god til at kommunikere, kræver det træning, træning og atter træning. Det er derfor vigtigt for os, at deltagerne producerer en masse indhold undervejs,« fortæller kursusleder Peter Hyldgård.

Ved hver kursusgang vil der optræde en eller flere af landets fremmeste eksperter og mediefolk med særlig viden om det aktuelle emne. Deltagerne får feedback fra underviserne, de øvrige kursister og de mange brugere, der læser deres artikler, ser deres opslag på Twitter eller hører dem holde oplæg.

En af deltagerne skriver i en evaluering:

»Meget inspirerende og kompetent oplægsholder! Vi har fået etableret et rum i Formidlingsakademiet, hvor folk åbent deler erfaringer og er trygge ved også at blotte deres mere sårbare sider, fordi man altid bliver mødt med positiv og konstruktiv respons fra de øvrige deltagere. Det er helt fantastisk og meget værdifuldt.«

Efter afslutning på kursusforløbet vil deltagerne stadig være medlem af Formidlingsakademiet og på den måde være del af et stort netværk for forskningsformidling i Danmark.

Formidlingsakademiet drives af Videnskabernes Selskab med støtte fra Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden.