Kom og vær med til at drøfte, hvordan vi kan styrke forskningskommunikationen i Danmark. Mødet afholdes 7. februar i samarbejde mellem Teknologirådet og Videnskabernes Selskab.
Du kan se optagelsen af debatmødet her.
Du kan se PowerPoint-slides fra mødet her.
Hvis du vil høre mere om kommende arrangementer, kan du tilmelde dig vores forum for forskningskommunikation her.
For yderligere information om RETHINK-projektet, kontakt projektleder for RETHINK ved Teknologirådet Frederik Langkjær på FL@tekno.dk
I en verden med pandemier, klimaforandringer, kunstig intelligens med mere er der behov for, at befolkningen bliver informeret om forskningsbaseret viden og deltager i debatten om, hvordan den skal bruges, når vi træffer små og store politiske beslutninger.
Men det er langtfra enkelt at formidle forskning. Især ikke på de digitale medier, hvor den offentlige debat finder sted. For vi tilgår og bruger alle information afhængigt af vores værdier og holdninger og modtager ikke bare frivilligt og passivt den viden, vi præsenteres for.
Det er derfor problematisk, når forskere, videnskabsjournalister, influencere m.fl. kun kommunikerer én vej og ikke går i dialog med befolkningen om forskningen. Samtidig mangler der uddannelser og systematisk, evidensbaseret træning i forskningskommunikation med fokus på at række ud til bredere målgrupper.
Det viser et stort tværeuropæisk forskningsprojekt, RETHINK.
Men hvor galt står det til i Danmark? Er danske universiteter også præget af envejs forskningskommunikation til de sædvanlige målgrupper? Og hvad kan vi gøre for at øge kendskabet til forskning?
Det er nogle af de spørgsmål, vi tager op, når Teknologirådet og Videnskabernes Selskab sammen afholder debatmøde om fremtidens forskningskommunikation.
➔ Mandag d. 7. februar 2022 kl. 15-18
Mødet finder sted hos Videnskabernes Selskab i København, men du kan også deltage online.
På mødet præsenterer Teknologirådet, som er partner i RETHINK, projektets resultater samt en række anbefalinger til, hvordan fremtidens forskningskommunikation kan forbedres. Desuden præsenterer Cissi Askwall fra Vetenskap & Allmänhet, hvordan man i Sverige arbejder systematisk med at styrke forskningskommunikationen. Præsentationerne efterfølges af en diskussion, om hvorvidt vi skal gentænke dansk forskningskommunikation.
Undervejs inddrager vi erfaringer og forslag fra mødedeltagerne, så alle kan give deres besyv med. Så kom og vær med til at finde løsningerne!
TILMELDING:
Mødet er åbent for alle, og deltagelse er gratis. Bemærk at der til arrangementet kun udbydes et begrænset antal fysiske pladser. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du afmelde dig senest 1/2. Så har en anden mulighed for at få pladsen. Tilmelding sker efter først til mølle-princippet. Debatmødet afholdes med afsæt i gældende Covid-19 anbefalinger.
➔ Tilmeld dig her
Tilmeldingsfrist: 2. februar
PROGRAM:
15.00: Velkomst
- Moderator: Peter Hyldgård, Formidlingsakademiet ved Videnskabernes Selskab.
15.20: Findings fra RETHINK-projektet
- Frederik Langkjær, projektleder for RETHINK, Teknologirådet
15.50: Videnskabsbarometer 2021, Sverige
- Cissi Askwall, generalsekretær, Vetenskap & Allmänhet
16.10: Pause
16.30: Paneldebat m.
- Lone Simonsen, professor ved Roskilde Universitet, vinder af Forskningskommunikationsprisen 2021
- Rasmus Larsen, professor og prorektor ved DTU
- Morten Elsøe, formidler med fokus på vores forhold til mad & krop, misinformation og kritisk tænkning
- Morten Busch, Senior Lead Scientific Editor, Communications, Novo Nordisk Fonden
17.30: Reception
18.30: Slut