Videnskabernes Selskab var med på årets Folkemøde med debatter om både forskningspolitik, forskningsformidling og klimafremtiden.


Selskabet deltog på årets Folkemøde på Bornholm med to debatter og repræsentation ved flere talks. Nedenfor kan du se programmet for dagene samt billeder fra udvalgte events.

Om torsdagen startedes der ud med arrangementet ”Tre skarpe fra Videnskabernes Selskab om klimafremtiden”. Her gav biolog Carsten Rahbek, jurist Kristian Lauta og ingeniør Frede Blaabjerg deres bud på, hvordan verden vil ændre sig, efterhånden som klimaforandringerne bliver værre og værre, og hvad vi kan gøre for at mindske skaderne.

De tre professorer tog udgangspunkt i konkrete talks, hvor problematikkerne blev taget op. Oplæggene var følgende:

  • Biolog Carsten Rahbek, Københavns Universitet: Om naturbaserede løsninger på klimakrisen
  • Jurist Kristian Cedervall Lauta, Københavns Universitet: Om hvordan vi regulerer katastrofer, klima og risici 
  • Ingeniør Frede Blaabjerg, Aalborg Universitet: Om tekniske løsninger på klimaudfordringerne

Inden oplæggene begyndte, var satiregruppen MAGT på scenen. De optrådte med tre sange og underholdning i tråd med arrangementets tema. Peter Hyldgård fra Videnskabernes Selskab var moderator ved arrangementet.

”Tre skarpe fra Videnskabernes Selskab om klimafremtiden” foregik om torsdagen den 16. juni kl. 18:45-19:45 i Carlsbergfamiliens telt på N12.

Fredag afholdt Selskabet arrangementet ”Videnskaben på hovedet: Mikroplast, vacciner og minedrift”.

Her stillede tre forskere fra Formidlingsakademiet spørgsmål til vores vanetænkning på nogle af de område, videnskaben i disse år undersøger. Har vi for eksempel brug for mere minedrift? Og hvordan kan sundhedsprogrammer i Afrika rent faktisk skade folk?

De tre oplæg ved arrangementet var:

  • Kristoffer Szilas, geolog, lektor ved Københavns Universitet: om sammenhængen mellem minedrift og et fossilfrit samfund
  • Ane Fisker, professor ved Syddansk Universitet: Om sundhedsindsatser i Afrika, der ikke virker, som vi forventer
  • Nanna Hartmann, seniorforsker ved DTU Miljø: Om hvad vi reelt ved om mikroplast i miljøet

Under oplæggene fik publikum mulighed for at give feedback til oplægsholderne – et led i deres deltagelse i Formidlingsakademiet.

”Videnskaben på hovedet: Mikroplast, vacciner og minedrift” blev afholdt fredag den 17. juni kl. 13.00-13.45 på N12, Carlsbergfamiliens telt. Moderator var Peter Hyldgård, Videnskabernes Selskab.

I løbet af Folkemøde-dagene var medlemmer af Videnskabernes Selskab også med i flere talks og debatter. Fredag den 17. juni deltog professor Lone Simonsen, i samtale med professor Klemens Kappel, professor Anja Andersen og videnskabsjournalist Lone Frank i arrangementet "Leverer videnskaben sandheden? – en debat om videnskabens natur og opfattelsen af videnskabelig viden".

Kort efter på Informations stand kunne Folkemøde-deltagerne lytte med på en debat under titlen ”Hvordan kan åbenhed i forskning understøtte en bæredygtig udvikling af verden?” Spørgsmålet blev forsøgt besvaret i en samtale mellem professor og astrofysiker Anja C. Andersen og professor og generalsekretær i Videnskabernes Selskab Thomas Sinkjær. De diskuterede blandt andet, om åben forskning og vidensdeling sikrer udvikling og innovation for samfundets bedste, og ikke mindst, hvordan åbenhed i forskning kan understøtte en bæredygtig udvikling af verden.

Senere samme dag deltog Selskabets generalsekretær Thomas Sinkjær i en diskussion om, hvordan vi bedst muligt sikrer, at fremtidens forskning er fri og nyskabende. Diskussionen havde titlen ”Hvilke metoder bør fonde benytte, når de udvælger, hvilke forskningsprojekter der skal finansieres?” og havde udover Thomas Sinkjær Frede Blaabjerg, formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspoliske Råd, Maja Horst, formand for Danmarks Frie Forskningsfond og Lene Oddershede, senior vice president i Novo Nordisk Fonden, som deltager.

Lørdag den 18. juni blev der afholdt debat i røgeriets debattelt under spørgsmålet ”hvem skal bestemme retningen for fremtidens forskning?” Her diskuterede repræsentanter fra fonde, universitetsledelse og unge forskere, hvordan en fair fordeling af forskningsmidlerne sikres i fremtiden, og hvordan bevillingsgivere kan medvirke til en fair uddeling af de udbudte forskningsmidler. Det blev også diskuteret hvilken betydning, det har for unge forskere, at private fondes donationer til sundhedsvidenskabelig forskning fylder relativt meget i det samlede finansieringsbillede. Fra Videnskabernes Selskab deltog medlem af præsidiet, professor Susanne Ditlevsen.