Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab slog dørene op for det fælles domicil og bød på en aften med historisk rundvisning og videnskabelig quiz, der besøgte en fremtid med kvantecomputere og en fortid i det forsvundne Atlantis

Af: Rikke Reinholdt Petersen

Hvert år i oktober inviterer samtlige københavnske institutioner indenfor til alverdens arrangementer og omvisninger, der med underholdning og opfindsomhed ryster det kalejdoskop, der er Københavns kulturliv.

I år var Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab gået sammen om at gøre netop dét, da hele huset den 15. oktober i anledningen af Kulturnat tog imod gæster aftenen ud. Det resulterede i intet mindre end fire fuldt bookede rundture og to store videnskabsquizzer, der gav plads til både spørgelyst, nysgerrighed og en masse gode grin hos publikum.

Til quizzerne under titlen ”Spørg Videnskabernes Selskab” sad publikum klar med spørgsmål til et panel på fem af Videnskabernes Selskabs forskermedlemmer. Her blev der spurgt om alt fra dyrs biologi til den danske retsstat og videre til katteparasitter og kvantecomputere. Tv- og radiovært Huxi Bach var aftenens vært og stod klar til at gribe spørgsmål som ”hvor lå Atlantis i virkeligheden?” eller ”er én kalorie altid én kalorie?” og belønne alle ubesvarede spørgsmål med ølpræmier fra Carlsberg. Forskerpanelet bestod af prof. Marianne Pade (dækkende spørgsmål om antikken og renæssancen), prof. Jeppe Dyre (fysik), prof. Tobias Wang (biologi), prof. Bente Klarlund (sundhed) og prof. Mikael Rask Madsen (jura, samfund og politik).

Rundvisningsdelen blev varetaget af medlem og tidligere redaktør for Selskabet Marita Akhøj Nielsen og husarkitekt for Carlsbergfondet Gert Jørgensen. Marita Akhøj Nielsen ledte deltagerne gennem de nyklassicistiske sale på husets 1. etage og fortalte om både videnskabelige personer og historiske genstande, der udgør Videnskabernes Selskabs næsten 300 år lange historie. Og med Gert Jørgensen kom publikum på en tidsrejse tilbage gennem hele den historie, der gemmer sig i husets marmorsøjler, bag dets tykke mure og under de knirkende gulvbrædder.


Læs alle programdetaljer for Kulturnat i Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet her.

Vil du med til næste Kulturnat i Videnskabernes Selskab? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev for arrangementer ved at klikke her, og hold dig opdateret på kommende begivenheder i huset.