Peter Lodahl, der er professor i kvantefysik og kvanteteknologi ved Niels Bohr-instituttet og centerleder ved Danmarks Grundforskningsfonds Center for Hybrid Quantum Networks, modtager dette års Videnskabspris fra Videnskabernes Selskab for sin banebrydende grundforskning inden for den eksperimentelle kvanteoptik.

Den 11. maj overrækker H.M. Dronningen sin videnskabspris, stiftet af Videnskabernes Selskab, for 7. gang. I år går den til den internationalt anerkendte kvantefysiker Peter Lodahl. Han er centerleder for Hy-Q, Center for Hybrid Quantum Networks, og gruppeleder for The Quantum Photonics Group, og har udført skelsættende forskning på kvanteoptikkens område, herunder i foton-atom-vekselvirkningen i faste stoffer. Lodahl har opbygget en stor eksperimentel forskningsgruppe, der udforsker og udvikler helt fundamental ny kvante-hardware, og har introduceret et nyt forskningsområde i Danmark.

Selv er Lodahl enormt beæret over tildelingen, men understreger i samme åndedræt også, at den eksperimentelle kvantefysik bygger på teamwork:

”Det er en kæmpe ære og glæde at modtage Dronning Margrethe II’s Videnskabspris. Jeg opfatter det som en fantastisk anerkendelse af alle de dybt dedikerede, talentfulde og originale studerende, forskere og kollegaer, som jeg har haft fornøjelsen af at udforske kvantefysikken sammen med,” udtaler Peter Lodahl.

Lodahls forskningsgruppe er en af de førende i verden inden for et yderst kompetitivt område. Det skyldes bl.a. gruppens arbejdes store forskningsbredde, som omfatter både fabrikation, optiske eksperimenter og teori.

”Peter Lodahls forskningsgruppe har leveret mange fremragende resultater, det seneste en deterministisk en-foton-lyskilde, som kan implementere en kvantealgoritme, der ikke kan løses af selv de største af nutidens supercomputere. Og så har Lodahl i øvrigt været med til at bygge broer og bane vej for et stort antal andre talenter som vejleder og mentor. Det er helt utroligt, når man tænker på, at hans forskningsgruppe påbegyndte et helt nyt forskningsområde i Danmark for bare 17 år siden. Derfor er Peter Lodahl en meget værdig modtager af Dronning Margrethe II’s Videnskabspris,” kommenterer Marie Louise Nosch, der som præsident for Videnskabernes Selskab har været med til at udpege Lodahl som prismodtager.

Dronning Margrethe II’s Videnskabspris overrækkes af H.M. Dronningen til Peter Lodahl ved en ceremoni i Videnskabernes Selskab onsdag den 11. maj 2022.


Kontakt

For presserelaterede spørgsmål, kontakt venligst kommunikationskonsulent i Videnskabernes Selskab Rikke Reinholdt Petersenrp@royalacademy.dk eller tlf.nr. +45 31 25 80 60. For spørgsmål til arrangementet, kontakt akademisk medarbejder Birgit Olsenbo@royalacademy.dk eller tlf.nr. +45 31 49 06 02.

Om Peter Lodahl

Lodahl har vejledt 34 postdocs, 30 ph.d.-studerende og endnu flere MSc-studerende. Og så har han publiceret mange højtciterede artikler som ledende forfatter i tidsskrifter som Nature, Science og Physical Review Letters, ligesom han også ofte deltager som foredragsholder på internationale konferencer. Lodahl er tidligere blevet tildelt to ERC-grants, en Center of Excellence-bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond og senest en Novo Nordisk Challenge-bevilling, som han modtog i 2021. Lodahl er også tidligere modtager af EliteForsk-prisen i 2016, og så er han den hidtil yngste danske modtager af et Advanced Grant fra ERC, som han fik tilbage i 2015. Med sit øje for forskningens anvendelse i industrielt regi har Peter Lodahl desuden i 2016 grundlagt virksomheden Sparrow Quantum, og har indtil videre opnået 6 patenter inden for fotonisk kvanteteknologi.

Om Dronning Margrethe II’s Videnskabspris

Prisen er på 100.000 kroner og gives én gang om året til en fremragende dansk forsker under 50 år, hvis forskning er inden for de videnskaber, som repræsenteres af Videnskabernes Selskab. Prisen blev indstiftet af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i 2015 i anledningen af Selskabets protektor H.M. Dronning Margrethe II’s 75-års fødselsdag, og den overrækkes derfor tæt på H.M. Dronningens fødselsdato. Prismodtageren udpeges af Selskabets præsidium efter indstilling fra medlemmer af Selskabet. Tidligere prismodtagere er Lisbeth Imer, Anja Groth, Marie-Louise Nosch, Morten Heiberg, Bo Brummerstedt Iversen og Jens-Christian Svenning.