Traditionen tro, inviterede Videnskabernes Selskab årets EliteForsk-prismodtagere til at holde offentlige foredrag om deres forskning. 

Prismodtagerne fik overakt prisen ved en festlighed i Operaen den 1. marts.


SE ELLER GENSE FOREDRAGENE HER (Videoerne kan ses fullscreen på Selskabets Youtube-kanal)

Velkomst ved generalsekretær Lars Arge, tidligere EliteForsk-prismodtager og formand for FNU og Peter Munk Christiansen, bestyrelsesformand, Danmarks Frie Forskningsfond:


Anja Groth, professor på Biotech Research and Innovation Centre (BRIC), Københavns Universite. Hun forsker i cellehukommelse, altså hvordan DNA'et og information om cellens funktion overføres, når celler deler sig i to nye celler. Fejl i cellehukommelsen og i kopieringen af DNA'et kan skade organismen og lede til kræft: 
EPIGENETISK CELLEHUKOMMELSE


N. Asger Mortensen, dr.techn, professor, VILLUM Investigator og Chair of Technical Science Center for Nano Optics & Danish Institute for Advanced Study, Syddansk Universitet. Han arbejder med lysstof-vekselvirkninger på grænsefladen mellem kvantefysik og elektrodynamik. Det kan bidrage til f.eks. at udvikle kommunikationssystemer, der ikke kan aflures, hurtigere informationsbehandling og udvikling af sensorer til nytte for eksempelvis medicinfremstilling:
PLASMONER I METAL NANOSTRUKTURER – Fra strukturelle farver til mulige kvante-effekter


Stig Helveg, Fellow, Haldor Topsøe A/S. Han er verdensførende i at udvikle og bruge elektronmikroskopi til at studere katalysatorers overflader helt ned i atomstørrelse. Den viden bruges til at forbedre mange forskellige katalysatorer, der er afgørende for at mindske energiforbruget:
AT SE DET STORE I DET SMÅ - banebrydende elektromikroskopi.