Traditionen tro, inviterede Videnskabernes Selskab årets EliteForsk-prismodtagere til at holde offentlige foredrag om deres forskning. 

Prismodtagerne får overrakt deres pris af Kronprinsesse Mary den 28. februar 2019 ved en festlighed i Operaen.


SE ELLER GENSE FOREDRAGENE HER (Videoerne kan ses fullscreen på Selskabets Youtube-kanal)

Velkomst ved vicepræsident Hans Bräuner-Osborne, tidligere EliteForsk-prismodtager og David Dreyer Lassen, bestyrelsesformand, Danmarks Frie Forskningsfond:  


Rebecca Adler-Nissen: Kan internationalt diplomati skabe fredelige løsninger i den digitale tidsalder?

Foredraget giver en smagsprøve på aktuelle forskningsprojekter og vil komme ind på, hvordan stigende krav og muligheder for mere offentlighed i internationale forhandlinger udfordrer vores forståelse af international politik. Foredraget vil desuden demonstrere, hvordan sociale medier og digital disinformation forandrer vilkårene for krig, fred og samarbejde i det 21. århundrede. 

 

Kristian Sommer ThygesenAtomart tynde materialer 

Siden opdagelsen af grafen – et enkelt lag af kulstof atomer arrangeret i et hexagonalt gitter - som udløste en Nobel pris i fysik 2010, er et væld af andre atomart tynde materialer blevet fremstillet. Foredraget giver et indblik i den nye og anderledes fysik som observeres i denne ekstreme type materialer, samt nogle af de muligheder for teknologiske anvendelser dette giver anledning til. 


Niels Jessen: Hvor skal energien hen? 

Type 2 sukkersyge og behandlingen heraf Ændringer i livsstil med fravær af fysisk aktivitet og let adgang til energirig kost har medført en kraftig stigning i forekomsten af type 2 diabetes, men hvorfor? Foredraget handler om arbejdet med at afklare mekanismer, som regulerer kroppens energiomsætning og samspillet med lægemidler, som bruges til at behandle sukkersyge.