En ny serie af film dykker ned i videnskabsmanden Niels Bohrs forskning og ser på hans indflydelse på nutidens store opfindelser og videnskabelige løsninger. Serien er produceret som led i fejringen af 100-året for Bohrs modtagelse af Nobelprisen i Fysik.

Af: Rikke Reinholdt Petersen

Fredag den 18. november er premieredag for videnskabsserien På skuldrene af Bohr. Kl. 21.40 på DR2 kan du se det første af i alt 6 afsnit, som er blevet til med støtte fra Videnskabernes Selskab.

– Vi har glædet os meget til at dele filmserien om Niels Bohr. Med 100-året for Bohrs modtagelse af Nobelprisen i fysik har hele 2022 jo stået i hans tegn, og det afslutter vi med en serie, der samler trådene mellem videnskabsmanden Niels Bohr, hans forskning og ikke mindst forskningslandskabet i dag, 100 år senere, fortæller Marie Louise Nosch, præsident for Videnskabernes Selskab.

Niels Bohr, der selv var præsident for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i en årrække, er en naturlig kernefigur på stedet. Derfor er hans videnskabelige arv blevet fejret gennem hele året, både i form af offentlige foredrag, en stor gallafest i oktober – og nu også en videnskabelig filmserie.

En særlig støbeske

Forud for produktionen af På skuldrene af Bohr deltog flere af Selskabets medlemmer i idéudviklingen, både med forslag til indhold såvel som faglig viden om både manden Niels Bohr og hans videnskab.

– Det har været en stor glæde for os, at vi har kunnet trække på vores medlemmers ekspertise i den tidlige tilblivelse af serien. Det er et vidunderligt privilegie at være samlingssted for forskere fra så mange forskellige områder, forskere der altid glædeligt deler ud af deres viden,” siger Marie Louise Nosch.

Serien om Niels Bohr er produceret af produktionsselskabet Boomshanka Productions, der har mere end 20 års erfaring med tilrettelæggelse og produktion af videnskabeligt tv. Derfor er der naturligt nok lagt stor vægt på både den journalistiske integritet og den videnskabelige faglighed i udviklingen af indholdet.

Fra fortidens tanker til videnskab i dag

I På skuldrene af Bohr bliver der taget fat på nogle af de helt store temaer og spørgsmål, der hænger uløseligt sammen med at være menneske, og hvordan vi griber dem an ved hjælp af videnskabelige metoder – metoder, der har rødder i eller berøring med de tanker, Niels Bohr gjorde sig allerede for 100 år siden. For eksempel sætter en af filmene begrebet tid under lup. For hvad er tid i virkeligheden? Er den overhovedet, eller er den bare noget, vi bilder os ind?

Brobygningen mellem fortidens store videnskabelige tanker og nutidens samfund er noget, Videnskabernes Selskab i tidligere projekter har beskæftiget sig med. Foruden podcasten Grundtanker, der undersøger forskellige områder af det videnskabelige landskab, som bygger på tidligere tiders idéer, kan filmserien På skuldrene af Ørsted også nævnes. Serien, som blev produceret for Videnskabernes Selskab tilbage i 2020 i sammenhæng med markeringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, tager fat på de videnskabelige landvindinger, der ikke var sket uden Ørsteds opdagelse.

Se På skuldrene af Ørsted, eller lyt til podcasten Grundtanker.