Arrangementer

Videnskabernes Selskab inviterer til foredragsrækken Aktuelt fra Forskningen, The Royal Academy Lectures in the Humanties and Social Sciences og The Royal Academy Nobel Laurate Lectures og Forskningens Døgn samt foredrag med modtagere af EliteForsk-priserne, Sapere Aude, Carlsbergfondets Forskningspris og For Women in Science-priserne.

Gratis adgangskort, der kan rekvireres længere nede på denne side, sendes via e-mail og skal printes og medbringes til foredraget. 

KDVS indsamler personoplysninger til brug for registrering af tilmeldte til Selskabets arrangementer. Du kan læse om, hvordan Selskabet behandler personoplysningerne i Selskabets privatlivspolitik.

Bemærk, at man tidligst kan tilmelde sig Aktuelt fra Forskningen-foredragene 14 dage før.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til Mette Miller Danielsen på mda@royalacademy.dk eller 33 43 53 14

30. nov 2020

19.30-21.00

Angela Fago

At leve med iltmangel: hvordan klarer dyr det?

Ilt i luften er nødvendigt for alt dyreliv. Hvor mennesker dør efter få minutter uden adgang til luft, lever andre dyr i den tynde luft i bjergenes top eller kan overleve endda måneder uden ilt overhoved. I dette foredrag vil jeg vise eksempler fra min egen forskning om genetiske ændringer i blodet, som gør det muligt for fugle at leve i højder i Andesbjerge eller flyve over Himalaya og for hjortemuspopulationer at tilpasse sig forskellige højder i Rocky Mountains i USA. Jeg vil også præsentere de mest ekstreme hvirveldyr, ferskvandsskildpadder, som i naturen overlever de lange vintermåneder uden ilt i frosne søer og vise data, der forklarer, hvorfor deres hjerte ikke tager skade af iltmangel i modsætning til menneskehjertet. Disse dyr er glimrende eksempler fra naturen, hvor fysiologien bliver presset til det yderste, og som øger vores forståelse af, hvordan kroppen fungerer under de mest ekstreme forhold.  


 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553 København V

Tilmeld og læs mere

4. dec 2020

16.00-18.30

Donna Strickland

Generating High-Intensity, Ultrashort Optical Pulses

****Forelæsningen er flyttet til efteråret 2021****

Kom og mød nobelprismodtager Donna Strickland, når hun fortæller, hvordan hun ved hjælp af grundforskning udført blandt andre af H.C. Ørsted, har udviklet laserlys til at kunne langt mere end tidligere. Det gælder f.eks. i forhold til vores mobiltelefoner og øjenoperationer.

 • Sted:

  Niels K. Jerne Auditoriet, Panum, Mærsk Tårnet
  Blegdamsvej 3B
  2200 København N

Tilmeld og læs mere

7. dec 2020

19.30-21.00

Tom Gilbert

Hvordan lykkedes det vores forfædre at forvandle en aggressiv ulveflok til menneskets bedste ven?

Alle ved, at hunden er menneskets bedste ven! Arkæologiske beviser tyder på, at vi mennesker har levet og interageret sammen med hunde i mindst 10.000 år, hvilket med stor sandsynlighed gør hunden til det første dyr, som vores forfædre succesfuldt domesticerede. Når man ser på hunde i dag, er det tydeligt, hvorfor de har fået så essentiel en plads i vores samfund. Hunde kan udføre en bred vifte af opgaver, som har værdi for vores samfund såsom vagt, jagt, hyrdning og service samt sågar militær- og redningsmissioner, samtidig med at de viser deres ejere en imponerende grad af loyalitet og opmærksomhed, i en sådan grad at de ofte bliver anset som en del af familien. Alt dette er endnu mere imponerede, når man ser det i lyset af, at meget få af os har lyst til at komme tæt på hundens forfader den grå ulv. Det rejser spørgsmålet om, hvordan det lykkedes os at forvandle en aggressiv ulveflok til menneskets bedste ven. Nye fremskridt indenfor genetisk forskning hjælper os tættere på at besvare spørgsmål som dette, og disse nye opdagelser vil være omdrejningspunktet i foredraget.


 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553 København V

Tilmeld og læs mere

8. dec 2020

19.00-21.10

Sapere Aude

Sapere Aude -modtagere

Siden 2010 har yngre forskningsleder fået et skub på vejen af bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond som en del af DFF's karriereprogram for særligt talentfulde, yngre forskere. 

Som tidligere år vil Videnskabernes Selskab invitere en håndfuld af disse yngre talenter til at fortælle om deres forskningsprojekter ved et åbent arrangement i Selskabet.

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553 København V

Tilmeld og læs mere

14. dec 2020

19.00-21.00

Hans Buhl

Ørsted, Faraday og Tesla - om den teknologiske udnyttelse af elektromagnetismen

H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, men det var andre, som satte gang i udviklingen af de elektriske teknologier, som former vores liv.  Året efter at Ørsted havde opdaget, at strøm kan få en magnet til at bevæge sig, havde den engelske fysiker Michael Faraday omsat denne viden til rotationsapparater, som er udgangspunktet for de utallige elektromotorer, som holder vores samfund i gang. Senere opdagede Faraday den elektromagnetiske induktion, altså at en bevæget magnet kan skabe strøm. Størstedelen af den elektricitet, som bliver brugt i verden, frembringes efter dette princip. Det vekselstrømssystem til elforsyning, som vi kender i dag, skyldes dog i høj grad den serbisk-amerikanske opfinder og elektroingeniør Nikola Tesla. Så det er ikke tilfældigt, at en vis hr. Musk har opkaldt sine elbiler efter ham.


 • Sted:

  Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen
  Universitetsparken 5
  2100 København Ø

Tilmeld og læs mere

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.