Peter Teglberg Madsen

Sære sanser

Peter Teglberg Madsen

I samarbejde med Aarhus Universitet vil Selskabet henover foråret transmittere et udvalg af De Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.
Foredragene kan ikke ses online men kræver fysisk tilstedeværelse i Videnskabernes Selskab

Aftenens foredrag er med professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Aarhus Universitet.

Vores opfattede virkelighed er bestemt af den hukommelse og de sanser vi er udstyret med. Hør om hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter og om de sære sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen.

Vi lever i en illusion; en illusion skabt af at vi sammenholder input fra vores sanser med medfødte og tillærte genkendelsesmønstre lagret i vores hjerner. Det betyder at den opfattede virkelighed fuldstændigt er defineret af de sanser et væsen er udstyret med og dets hukommelse. Derfor har dyr og mennesker med forskellige sanser også meget forskellige verdensopfattelser. Kort sagt: vores virkelighed er den del af vores omverden vi kan sanse. 

Dette foredrag vil kaste lys over hvor lille en del af vores verden, vi reelt opfatter med vores stærkt begrænsende sanseapparat, og hvor travlt vores hjerne har med at presse sanseindtryk ind i mønstre, den kender.

Du vil også høre om de sære sanser; de sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse, der er meget langt fra vores egen; slangens varmesyn, fugles magnetsans, flagermus' biosonar og hajers even til at føle elektromagnetiske felter. Til sidst i foredraget vender vi blikket tilbage mod os selv med spørgsmålet: har vi sjette sanser?

Peter Teglberg Madsen er professor i sansefysiologi på Institut for Biologi på Aarhus Universitet, hvor han er verdensførende forsker i hvalers og flagermus' brug af biosonar. Én af hans seneste anerkendelser herfor er Forskningsministeriets EliteForsk-pris, som han modtog i 2019.

Portrætfoto af Peter Teglberg Madsen: Søren Kjeldgaard

11. maj 2021

19.00-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Livestreaming fra AArhus Uni

 • Pris:

  Gratis
  Tilmelding er nødvendig

 • Andet:

  Dørene åbner kl. 18.30

Find vej

Tilmelding

Tilmelding åbner 27. april 2021

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk