Henrik Vigh

Krise, krig og kokain: etnografiske indblik i de globale strømningers skyggeside

Henrik Vigh

Henrik Vigh

Denne forelæsning stiller skarpt på nogle af de mindre kendte dynamikker ved den globale (u)orden. Med udgangspunkt i langvarigt feltarbejde med tidligere militsfolk i Guinea-Bissau belyser den, hvordan samfundsmæssig krise er blevet en kronisk normaltilstand i landet, og hvilke konsekvenser det har haft for dets befolkning både lokalt og globalt. Guinea-Bissaus historie er i dette perspektiv særlig interessant. Landet er gået fra at være en udpint portugisisk koloni til en marxistisk diktaturstat, en langvarig konflikt-zone, en såkaldt narkostat og et fattigt emigrantland. Det er en udvikling, der på interessant vis belyser, hvordan verden hænger sammen på ofte uforudsete måder, og hvordan et områdes samfundsmæssige problemer både skabes af og påvirker verden omkring det. Ved at bevæge sig fra den specifikke etnografi til de mere generelle globale dynamikker giver forelæsningen derved et indblik i den politiske samskrøbelighed, der præger vores nutid.

Bissau_Shutterstock_TLF Images


Henrik Vigh
 er professor og centerleder på Center for Global Kriminologi, Københavns Universitet. Han har forsket i unge, kriminalitet og konflikt i såvel Vestafrika som Europa og har foretaget langvarige feltarbejder blandt paramilitære, militser, og narkohandlere.

Læs mere om Henrik Vigh og hans forskning på Institut for Antropologi, Center for Global Kriminologi, Taylor & Francis Online og Cambridge Core.


Portrætfoto af Henrik Vigh: Jakob Dahl
Foto: Street scene in the city of Bissau, Shutterstock/TLF Images

19. sep 2022

19.30-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H. C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis.
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 19.00

Find vej

1 Map

Tilmelding

Tilmeldingen åbner den 5. september kl. 12

Spørgsmål

 • Birgit Olsen
 • Akademisk medarbejder
 • +45 3149 0602
 • bo@videnskabernesselskab.dk