Frederik Stjernfelt

P.F. Suhm - en radikal oplyser i Trykkefrihedstiden

Portrætfoto af Frederik Stjernfelt

Frederik Stjernfelt, professor

Historikeren og den fri skribent Peter Frederik Suhm var den førende danske intellektuelle fra 1760-80'erne. I særdeleshed i Trykkefrihedstiden 1770-73 udnyttede han den nye frihed til at blande sig i politik med synspunkter, der kunne være meget radikale. Han kæmpede for Norges ret i dobbeltmonarkiet, han bakkede op om Trykkefriheden, men han formulerede også en skitse til en ny grundlov med et valgt parlament og en af de første lister over menneskerettigheder. På nogle punkter, som religion og moral, var han mere moderat, men på mange punkter repræsenterede han Radikal Oplysning i Danmark.
Foredraget præsenterer Suhms involvering i radikal politik, hvordan han spillede ind i kuppet mod Struensee og hvordan han gradvis bliver uenig med kupmagerne og i særdeleshed hans gamle ven Ove Guldberg, nu Danmarks diktator. Illustration af F. S. Suhm


Frederik Stjernfelt, født 1957. Professor i semiotik, videnskabsteori og idehistorie ved Aalborg Universitet. Har tidligere været ansat på Københavns og Aarhus Universitet. Har senest udgivet "Grov Konfækt. Tre vilde år med trykkefrihed 1770-1773" (med H. Horstbøll og U. Langen 2020; eng. version 2022) og "Sheets, Diagrams, and Realism in Peirce" (2022). Siden 1994 skribent ved Weekendavisen. 


Illustration: Open access

Portrætfoto: Morten Hollum


6. feb 2023

19.30-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt foredrag

 • Pris:

  Gratis. 
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 19:00

Find vej

1 Map

Tilmelding

Spørgsmål

 • Birgit Olsen
 • Akademisk medarbejder
 • 31490602
 • bo@royalacademy.dk