Carlsbergfondets Forskningspriser 2016 blev uddelt på fondets 140 års fødselsdag den 25. november 2016. Priserne uddeles efter indstilling fra Videnskabernes Selskabs præsidium.

H.K.H. Kronprinsesse Mary overrakte sammen med uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs priserne ved en festmiddag i Ny Carlsberg Glyptotek.

Tobias Holck Colding, professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Morten Broberg, professor ved Københavns Universitet modtog priserne for deres fremragende forskningsindsats inden for hhv. matematik og international udviklingsret. Med prisen følger 1 million kr., hvoraf 750.000 kr. gives til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kr. er en personlig hædersgave.

Professor Tobias Holck Colding modtager prisen for banebrydende forskning inden for differentialgeometri og geometrisk analyse. Tobias Holck Colding har arbejdet indgående med den såkaldte Ricci-krumning og harmoniske funktioner, og han har karakteriseret alle de mulige former, som minimalflader kan have. Han har desuden arbejdet med, hvordan flader ændrer form over tid. Tobias Holck Colding har løst flere markante problemer i matematikken og har publiceret over et halvt hundrede artikler i ledende internationale tidsskrifter. Han er desuden udenlandsk medlem af Videnskabernes Selskab.

Professor Morten Broberg
får prisen for sin højt anerkendte forskning i de problemstillinger, der er forbundet med udviklingsområdet og særligt i forhold til udviklingsbistand, international handel og retsreformer i udviklingslande. Han indtager en hel central rolle i den internationale forskning og bidrager signifikant til en udvidelse, nuancering og redefinering af forskningsfeltet set ud fra både et grundvidenskabeligt og et anvendelsesorienteret perspektiv.

I 2014 modtog Morten Broberg en af de fem EliteForsk-priser, og i den forbindelse holdt han foredrag om sin forskning i Videnskabernes Selskab. Se eller gense fordraget her: