Niels Mailand, professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet, modtager Selskabets Sølvmedalje 2013 for sin fremragende forskning i DNA-skade responset.Foto: Videnskabernes Selskab

Niels Mailand tildeles prisen som en anerkendelse af hans fremragende bidrag til forståelsen af DNA-skade responset, et cellulært overvågningssystem, der beskytter mod mutationer og større skader på arveanlæggene.

Niels Mailand kastede sig tidligt i karrieren over spørgsmålet om, hvorfor sunde celler pludselig udvikler sig til kræftceller. Hans forskning har ført til opdagelsen af en række nye komponenter i DNA-skade responset og en bedre forståelse af dets underliggende molekylære mekanismer. Hans forskning har vist, at proteinet ubiquitin spiller en afgørende rolle for at forhindre, at sunde celler kan mutere til kræftceller.

Det havde desuden stor betydning for tildelingen af Sølvmedaljen, at Niels Mailand gennem hele sin karriere har udskilt sig som en meget overbevisende, stærk og selvstændig forsker.

Sølvmedaljen bliver overrakt ved et møde i Videnskabernes Selskab torsdag den 21. november 2013.