Lektor, ph.d. Jes K. Jørgensen, Niels Bohr Institutet, modtog Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje 2015.


Foto: Videnskabernes Selskab

I 2015 gik sølvmedaljen til lektor Jes K. Jørgensen fra Niels Bohr Institutet og Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, for hans forskning inden for processerne omkring dannelse af stjerner og planeter.

Den blev overrakt af Selskabets præsident ved et medlemsmøde torsdag den 5. november 2015. Med den smukke sølvmedaljer følger et prislegat på 100.000 kr. til forskning.

Jes Kristian Jørgensens karriere er på mange måder er enestående. Man hæfter sig særligt ved den usædvanligt store og brede internationale erfaring, som han meget tidligt i karrieren har erhvervet sig. Dette har siden udmøntet sig i betydelige internationale netværksaktiviteter, hvor han spiller en central rolle.

Jes Kristian Jørgensen er 40 år. Han tog i 2000 kandidatgraden i astronomi ved Københavns Universitet og i 2004 PhD-graden i astronomi ved Leiden Universitet i Holland. Som postdoc var han ansat i knap tre år (2004-2007) ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, USA, hvorefter han i knap tre år (2007-2009) var ansat som staff scientist ved Argelander Institute for Astronomy, Univ. Bonn, Tyskland. I 2010 vendte han tilbage til NBI, Københavns Universitet, nu som lektor.

I 2007 modtog han et Hubble Fellowship; i 2011 et Lundbeck Foundation Junior Group Leader Fellowship og i 2015 et European Research Council (ERC) Consolidator Grant.

Han har en omfattende videnskabelig produktion, udført med forskellige internationale forskergrupper. Han er således medforfatter på mere end 125 refereed artikler i internationale tidsskrifter og har > 5300 citationer samt et h-index på 41.

Jes Jørgensen deltager som PI i adskillige internationale programmer og sidder som medlem af internationale råd. Han har superviseret et stort antal PhD-studerende og postdocs.