Selskabet for Naturlærens Udbredelse og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab inviterede til offentligt foredrag med modtageren af H.C. Ørsted Guldmedaljen i kemi, professor Karl Anker Jørgensen.

"Har du nogensinde tænkt på, at når du ser dig selv i spejlet - så er dit spejlbillede forskelligt fra dig selv – og at det skyldes molekylerne i din krop”!

Mange molekyler optræder som spejlbilleder af hinanden, og alt levende er opbygget af disse spejlbilledmolekyler. Men det er kun den ene spejlbilledform af disse molekyler, der forekommer i levende organismer, og dette påvirker vores liv og den verden, vi lever i.

Foredraget er en tur gennem disse molekylers fantastiske og forunderlige verden – og hvordan kemikere nu kan begynde at styre dannelsen af én bestemt spejlbilledform af et molekyle.

Guldmedaljeuddelingen og foredraget er blevet muliggjort på baggrund af støtte fra energiselskabet Ørsted og Carlsberg Mindelegat.

Om prismodtageren

Karl Anker Jørgensen er født i 1955 og siden 1993 professor i kemi ved Aarhus Universitet. Udover en strålende videnskabelig karriere er han tidligere atlet og vandt i 1970erne flere Danmarksmesterskaber, herunder i tikamp. Hans interesse for katalytisk kemi blev vakt i 1985 som postdoc hos Nobelpristageren Roald Hoffmann ved Cornell University.

Han modtager H.C. Ørsted Guldmedalje i kemi for sin internationalt banebrydende forskning inden for katalytisk kemi og sine fremragende evner til at formidle videnskabelige resultater til et bredere publikum i fuld overensstemmelse med H.C. Ørsteds egne visioner.

Onsdag den 16. oktober 2019 overrækte Hendes Majestæt Dronning Margrethe II H.C. Ørsted Guldmedaljen i kemi til professor Karl Anker Jørgensen.

Læs mere om H.C. Ørsteds Guldmedalje og Selskabet for Naturlærens Udbredelse her


Se foredraget her