Produktionen af plastik tog for alvor fart i 1950'erne. Producenterne lovede, at plastik ville ændre dagligdagen, og de fik ret. Brugen af ​​plastik inden for f.eks. teknologi, medicin og tøj har bidraget positivt til uendelig mange sider i husholdningerne og samfundslivet. Bagsiden er den stigende plastforurening af vores økosystemer. Trods en omfattende forskning i plastforurening er der mange ubesvarede spørgsmål. F.eks. antyder simulerede ældningsforsøg publiceret af plastindustrien, at nedbrydningen af plastik varer hundredvis af år. Dette harmonerer dårligt med, at den første mikroplast i naturen blev opdaget i 2004.

Gennem årene har museer indsamlet genstande af plastik for eftertiden. I dag repræsenterer disse genstande en unik mulighed for at studere materialets nedbrydning i ‘real time’. I foredraget belyses det, hvordan forskning i plast på museer kan bidrage til at forstå materialets forurening i det naturlige miljø.


Yvonne Shashoua er uddannet polymerkemiker og forsker i produktion, nedbrydning og konservering af plastik i industriel og kulturarvmæssig sammenhæng. Hun kom i 1998 fra British Museum til Nationalmuseet for at forske i nedbrydning af plastgenstande på museer. Hun er partner i forskningscenteret MarinePlastic, støttet af Velux Fonden, hvor hun bruger viden og erfaring fra nedbrydning af barbiedukker og rumdragter til at opnå en dybere indsigt i plastforureningen i det marine miljø.
Covid-19 forholdsregler

Vi følger selvfølgelig sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forbindelse med Covid-19. Du bedes bære mundbind ved ankomst og afgang. Der vil være opstillet obligatorisk afspritning til hænder, og du bedes holde god afstand til de andre deltagere. Desuden er der et begrænset antal deltagere til foredraget, så vi kan holde den nødvendige afstand. Du bedes derfor venligst melde afbud, hvis du bliver forhindret, så det er muligt for en anden at få din plads.