Mandag den 19. april 2021 gav lektor i historie Gunvor Simonsen et livecastet offentligt foredrag i Videnskabernes Selskabs mødesal.


ØERNE VED SIDEN AF: SLAVERI OG FRIHED I CARIBIEN
Hvordan fortæller vi historien om Caribien? Foredraget præsenterer forskningsprojektet,
In the Same Sea, som sigter på at vise, at de øsamfund, som opstod på De Små Antiller (øerne i det østlige Caribien) i 1700- og 1800-tallet, blev afgørende præget af forbindelser mellem øerne. Øerne var små. Der var få ressourcer. Slavebunde afrikanere, frie farvede og europæiske kolonister levede i sårbare samfund, som var præget af racebaseret slaveri, plantage produktion og lang-distance handel. Derfor vendte øboerne sig mod naboøerne, som lå tæt på. Her kunne de få adgang til friske madvarer, fersk vand, nye ideer og rygter. Kolonister kunne få hjælp, når oprør truede, og de lærte om tiltag til at sikre slaveriets fortsatte eksistens. Slaver kunne dele viden om oprør, få spirituel lindring og et frirum, fra det hårde, ofte farlige, liv på sukkerplantagerne. Sammen og hver for sig skabte øboerne en fælles verden præget af slaveri og frihed.
Gunvor Simonsen er lektor i historie ved Københavns Universitet. Hun specialiserer sig i den atlantisk verdens historie i 1700- og 1800-tallet og fokuserer særligt på Caribiens kultur- og socialhistorie, men har også arbejdet med vestafrikansk og dansk historie. Spørgsmål om køn, race, og religion har særligt optaget hende. Ideen om at forske i Caribiens historie opstod en varm sommernat i Jerusalem for godt tyve år siden; det var en strøtanke, som siden blev til en passion. I dag leder hun forskningsprojektet In the Same Sea, som er støttet af Det Europæiske Forskningsråd.


Forsidebillede og overnfor: 'Udsigt over havnen, St. Barthelemy, early 1800s'; www.sjohistoriska.se
Portrætfoto af Gunvor Simonsen: Privat