Mandag den 22. november 2021 gav forskningsprofessor MSO i forhistorisk arkæologi Ulla Mannering et offentligt foredrag om vikingernes tøj og rekonstruktionen heraf fra arkæologiske fund i Selskabs Gl. Mødesal.


Hvad ved vi egentlig om, hvordan man gik klædt i vikingetiden? Hvordan kan vi moderne mennesker, som er vant til at imødegå enhver forhindring eller udfordring med nye opfindelser sætte os ind i, hvordan det var at leve i vikingetiden? I forsknings- og formidlingsprojektet Velklædt i Vikingetiden har forskere fra Nationalmuseet, Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet og Sagnlandet i Lejre arbejdet sammen om at genskabe tekstiler og dragter fra vikingetiden, så blandt andet museumsgængere og andre interesserede kan få en mere visuel forståelig og taktil oplevelse af vikingetidens dragt. I dette foredrag fortæller jeg om det spændende, men også langsommelige og tidskrævende arbejde det er at rekonstruere en dragt fra vikingetiden, som i så høj grad som muligt bygger på de oplysninger, som kan udledes og listes ud af de arkæologiske fund. Jeg kommer også ind på den betydning og værdi, som klædedragten havde i vikingetidens samfund.


Tekstil med indvævet korsmønster fra vikingetiden fundet i kvindegrav i Hvilehøj nær Rander.


Se foredraget her:Ulla Mannering er uddannet som forhistorisk arkæolog fra Københavns Universitet og ansat som forskningsprofessor MSO på Nationalmuseet, hvor hun har ansvaret for Danmarks enestående samlinger af forhistoriske tekstiler og skinddragter. Hun er vild med tekstil, pels og sko, og hun har det meste af sit arbejdsliv beskæftiget sig med anvendelsen og udviklingen af skind- og tekstilteknologier fra stenalder til og med vikingetid i Danmark. Et andet af hendes specialområder er klædedragtens forhistoriske udvikling i Skandinavien.


Rekonstrueret kvinde og mandsdragt fra Velklædt i Vikingetiden.


Følg Ullas forskning på Instagram:
@fashioningthevikingage


Portrætfoto af Ulla Mannering: Sten Brogaard
Fotos: Roberto Fortuna fra Nationalmuseet