Mandag den 25. april 2022 gav lektor i økonomi Jeanet Sinding Bentzen et offentligt foredrag om religionsøkonomi i Selskabs Gl. Mødesal


Gør den protestantiske etik os rigere? Eller er det vigtigere, hvor intenst vi dyrker religion, uagtet hvilken Gud vi tror på? I foredraget giver jeg et indblik i den seneste forskning inden for religionsøkonomi, et forskningsfelt der anvender økonomisk metode til at undersøge religion og dens konsekvenser for samfundet. Det viser sig, at en religiøs protestant har mere til fælles med en religiøs muslim, end han eller hun har med en mindre religiøs protestant. Altså at graden af religiøsitet er vigtig. Vha. nye teknikker kan vi aflure den gennemsnitlige religiøsitet for tusindvis af samfund i dag og langt tilbage i tiden. På den baggrund har den seneste forskning fundet frem til, at religiøse samfund i gennemsnit er bedre til at håndtere stress, men samtidig bygger de på mere traditionelle kønsrollemønstre og konservatisme, udslagsgivende i langsommere opbygning af viden, lavere økonomisk vækst generelt og mere autokratiske styreformer.

Notre dame montreal


Jeanet Sinding Bentzen 
er lektor på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet. Da hun skulle vælge studie, stod valget mellem økonomi og psykologi. Selvom valget faldt på økonomi, er interessen stadig psykologi. I dag anvender hun den økonometriske metode til at undersøge diverse teorier fra psykologi og sociologi om menneskets adfærd, og hvad denne adfærd aggregeret set betyder for samfundet. Hun rejser rundt i hele verden og holder foredrag og er direktør i organisationen Association of the Study of Economics, Religion, and Culture (ASREC) med hovedsæde i Californien.

Her kan du læse mere om Jeanets forskning: https://web.econ.ku.dk/bentzen/

Christ the Redeemer_Danita Delimont


Portrætfoto af Jeanet Sinding Bentzen: Tariq Mikkel Khan
Foto af Notre Dame, Montreal: Shutterstock/Wangkun Jia
Foto af Christ the Redeemer: Shutterstock/Danita Delimont