Jupiters struktur er nøglen til forståelsen af solsystemets dannelse og - som vores lokale gasgigant - til forståelsen af de mange nyopdagede kæmpe exoplaneter og i lige linje livets opståen i vores solsystem. For at forstå Jupiter skal vi kende dens indre struktur, atmosfære og magnetosfære i detaljer. Af den grund optimerede vi Juno, NASA's seneste rumfartøj, mod disse formål.

Juno har været i bane om gasgiganten Jupiter siden 2016 og har konstant sendt overraskende observationer hjem, der fundamentalt har ændret videnskabens modeller for alt fra dannelse og udvikling af solsystemer, planeter, atmosfærer og strålingsfænomener til mulighederne for liv - også for mennesker! andre steder end på Jorden.


Se foredraget her:


John Leif Jørgensen er professor i rumfartsteknologi og er afdelingsleder for Måling og Instrumenteringssystemer på DTU-Space. John har designet instrumenter og målemetoder mange internationale rumfartøjer til Galaksen, Solen, Månen, Mars og Jupiter, og mere end 100 jordobservations satellitter. John har derfor officiel "Investigator" status på flere af tidens største rummissioner, og har modtaget et utal af priser som anerkendelse for sin indsats.

Læs mere om emnet:

Officielle site NASA (Seneste officielle billeder fra Jupiter, Europa og Io)

Mission Juno

Jet Propulsion Laboratory

Portrætfoto: DTU Space Mikal Schlosser