Vi ved, at de letteste grundstoffer som helium og lithium blev dannet kort efter Big Bang, mens tungere grundstoffer produceres ved fusionsprocesser i stjerner og supernovaer. Imidlertid er det ikke energetisk favorabelt at danne grundstoffer tungere end jern ved fusion, og derfor kræves en helt anden mekanisme for at danne guld. Med opdagelsen af gravitationsbølger har vi fået helt ny indsigt i, hvordan dette sker i universet, og vi tror nu, vi ved, hvor guld, platin og uran bliver dannet. I foredraget bliver tilhørerne taget med på en lille kosmisk rejse til universets guldminer, der går over årets (2017) videnskabelige gennembrud — opdagelsen af lys fra en gravitationsbølge-begivenhed.


Jens Hjorth er professor ved Niels Bohr Insitutet på Københavns Universitet og leder af Dark Cosmology Centre. Han har en Ph.d.-grad fra Aarhus Universitet og er tidligere postdoc ved Institute of Astronomy ved University of Cambridge og NORDITA.

Han har modtaget flere hædersbevisninger for sin banebrydende forskning, heriblandt Eliteforskprisen i 2008, Lundbecks Yngre Forskerpris i 2004 og Descartesprisen i 2002 og sidst Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning i 2017, som er den største individuelle danske forskerpris. Jens Hjort har en videnskabelig produktion på 278 peer-reviewed artikler, hvoraf 18 i Nature and Science og er medlem af Videnskabernes Selskab.