En Aften med

For Women In Science Prismodtagerne

Videnskabernes Selskab inviterer i samarbejde med L'Oréal og UNESCO til en aften, hvor de tre prismodtagere fortæller om deres forskning.

Program: 

Kl. 19.00
SØREN-PETER OLESEN, medlem af Bedømmelsesudvalget

Velkommen 

Kl. 19.10:
L
UISE ØRSTED BRANDT, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Fra skind til skulptur – DNA og proteiner fra forhistorisk materiale 

Jeg vil give et indblik i min forskning, som placerer sig i krydsfeltet mellem arkæologi og naturvidenskab. Jeg vil give eksempler på, hvordan jeg har udvundet DNA og proteiner fra forhistoriske tekstiler, knogler og skind for at besvare arkæologiske spørgsmål som fx, hvornår fåret fik sin uld, og hvilke dyrs skind man særligt foretrak til dragter i den danske jernalder. Endelig vil jeg fortælle, hvordan jeg vil bruge prismidlerne til at undersøge proteiner fra bemaling på antikke kunst- og bygningsværker, som langtfra var kridhvide, sådan som vi er vant til at se dem. Min analyse vil give en bedre forståelse af den farverige fremtoning af antikke skulpturer og bygningsværker og en bedre mulighed for at rekonstruere dem, som de fremstod i antikken. 


Kl. 19.45:
I
IDA MOLTKE, Biologisk Institut, Københavns Universitet 

To DNA studier af den grønlandske befolkning

Jeg vil fortælle om to studier, som jeg har spillet en central rolle i, og som danner grundlaget for det projekt, jeg har fået For Women in Science prisen til. De to studier er begge baseret på analyser af DNA, og i begge studier er det den grønlandske befolkning, der er i fokus. Men derudover er studierne meget forskellige. Det ene studie handler om, hvorfor grønlænderne får type 2 diabetes. Det andet handler om, hvordan grønlænderne har tilpasset sig levevilkårene i det kolde Arktis inklusiv en kost, der traditionelt primært har bestået af havpattedyr og derfor har været meget fedtholdig. Med andre ord spænder studierne fra sygdomsgenetik til evolutionsbiologi - og de giver vigtig ny viden inden for begge forskningsområder.


20.20: Forfriskninger

20.40:
SOPHIE BEEREN, DTU Kemi (Bemærk, at dette foredrag bliver holdt på engelsk)
Stimuli-Responsive Smart Materials I fremtiden vil materialer være intelligente og adaptive. De vil kunne reagere og tilpasse sig til forskellige omgivelser og stimuli. Man kan for eksempel forestille sig selv-healende polymerer, der kan reparere sig selv, når de går i stykker eller en molekylær kapsel, der kan transporterer et lægemiddel rundt i kroppen og frisætter lægemidlet netop der, hvor der er brug for det. Dette kunne tænkes at ske ved påvirkning af et signalmolekyle, ved at udsætte systemet for lys eller ved en ændring i pH. Denne slags systemer kaldes stimuli-responsive-materials. I dette foredrag vil jeg diskuterer min forskning om en bottom-up tilgang til at syntetisere denne slags materialer, hvor små molekylære byggesten selv-samles spontant til at give nye materialer med stimuli-responsive egenskaber.

1. jun 2016

Kl. 19-21.30

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  For Women In Science

 • Pris:

  Gratis

Hvor?

wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.