Genetisk kortlægning af

isbjørnens (udviklings)historie

eline

Eline Lorenzen

Offentligt Foredrag med Eline Lorenzen

Isbjørnen lever på alle måder et liv i det ekstreme. Arten er unikt tilpasset en tilværelse i højarktis og tilbringer størstedelen af sit liv ude på havisen. I et interdisciplinært samarbejde mellem forskere på tværs af fire kontinenter gennemtrævler vi isbjørnens DNA for at forstå den genetiske baggrund for artens specialiserede levevis og for at afklare artens evolution. Ved at sammenligne Grønlandske isbjørnes DNA med den genetiske arvemasse fra dens nærmeste slægtning brun bjørn (som vi også har kortlagt genetisk) har vi undersøgt, hvor gammel isbjørnen er som art, hvad der er sket siden i dens udviklingshistorie, hvilke gener der har været betydende for isbjørnens unikke tilpasninger til livet i højarktis, og hvordan arten har reageret på tidligere tiders klimaforandringer.

Eline Lorenzen: Jeg er uddannet biolog fra Københavns Universitet. Da jeg var otte år gammel, flyttede jeg til i Sydafrika med min familie. Mine forældre tog os ofte på safari og oplevelserne med at køre rundt på savannen og kigge på vilde dyr gjorde et kæmpe indtryk på mig. Jeg har villet være biolog lige siden. På andet år af biologistudiet hørte jeg en fantastisk inspirerende forelæsning af en professor, der arbejdede med genetik og evolutionen af de store pattedyr på den afrikanske savanne. Jeg tænkte: Hvor er han cool, ham vil jeg gerne være, når jeg bliver stor. Jeg endte med at fortsætte hans arbejde de næste ti år, først som bachelor studerende, så videre gennem mit speciale og I loebet af min PhD.

 

I mit arbejde bruger jeg DNA til at forstå vilde dyrs evolution og undersøger, hvilke kræfter der har skabt (og igennem tiderne også udryddet) verdens biologiske mangfoldighed. Det er et tværdisciplinært arbejde, der fusionerer genetik med geologi, palaeontologi, botanik, økologi og klima. Jeg har arbejdet med nulevende og uddøde pattedyr i Afrika, Euroasien og Nordamerika. Jeg er interesseret i at forstå, hvordan tidligere tiders klimaforandringer har påvirket verdens dyrarter og den stigende betydning af menneskers aktiviteter igennem de sidste 15.000 år. Arbejdet har et stort grundvidenskabeligt og anvendelsesmæssigt potentiale. En indsigt i fortiden giver os et videnskabeligt grundlag for bedre at kunne sige noget om, hvordan verdens nulevende arter vil klare sig i fremtiden under en stadig større påvirkning fra miljø og mennesker.
 

Derudover har jeg i år sammen med en kollega etableret National Wildlife Forensics Facility på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet (www.wildlifeforensics.dk). Vores vision bag faciliteten er en ambition om at anvende vores videnskabelige ekspertise til at yde en dedikeret indsats for bevarelse af naturens biodiversitet både på lokalt og globalt plan. Enheden er et non-profit laboratorium, og alle indtægter går til laboratoriets drift og facilitetens forskningsprogrammer.
7. apr 2014

19:30 - 21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35, 3. sal
  1535  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • For hvem:

  Alle er velkomne

 • Pris:

  Gratis

se foredraget

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • 25 36 07 70
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.