Den smeltende gletcheris

Sebastian Mernild

Offentligt Foredrag med Sebastian Mernild

Siden 1850 er klodens gennemsnitstemperatur steget med cirka 0,8 grader celsius – det første årti i det nye årtusinde var i gennemsnit det varmeste i den henved 150-årige periode, hvor systematiske temperaturmålinger har fundet sted. I Grønland var det første årti i det nye årtusinde ligeledes det varmeste men også det årti, hvor de fleste ekstreme varmetemperaturhændelser fandt sted. 

For nærværende stiger det globale havniveau i gennemsnit med omkring tre millimeter om året, hvilket dels skyldes stigende havtemperaturere, der får vandet til at udvide sig, dels bidraget fra smeltende gletschere og isskjolde – hvor bidraget fra klodens gletschere er lig det samlede bidrag fra indlandsisen og det antarktiske isskjold. En oversigt over de igangværende glaciale forandringer og fremtidige vurderinger vil blive præsenteret, primært med fokus på det circumpolare arktiske område. 

Sebastian H. Mernild har opnået en cand.scient.-grad i 2001 og en ph.d.-grad i 2006 fra Københavns Universitet, Geografisk Institut (nu: Institut for Geografi og Geologi). I 2002 blev han tildelt Københavns Universitets sølvmedalje for en prisopgavebesvarelse.

Arbejdsmæssigt er han ansat som klima- og polarforsker (Ph.D.) i USA ved Los Alamos National Laboratory (LANL), ved Climate, Ice Sheet, Ocean, and Sea Ice Modeling Group, men har tidligere gennem flere år været ansat ved International Arctic Research Center, University of Alaska Fairbanks. Ved LANL arbejder han med klimaforandringer i Grønland (inklusiv Indlandsisen), Canada, Alaska og Sibirien og terrestriske cryosfæriske (gletscheris, sne og permafrost) og hydrologiske processer og forhold. Desuden arbejder han med remote sensing og 'state of the art' modelværktøjer inden for Indlandsis-,

sne- og hydrologisk modellering i for-, nu- og fremtid. Han har været medforfatter på adskillige internationale rapporter, senest den internationale 'The Arctic Report Card 2011' fra NOAA, og er ligeledes 'contributing author' på den kommende 'The Fifth Assessement Report'fra IPCC.

Han har adskillige gange været gæsteforsker ved Colorado State University, University of Colorado at Boulder og New York University, USA, Hokkido University, Japan, samt bl.a. deltaget i kurser ved University Centre in Svalbard (UNIS), Norge. Han har formidlet sine interesser og viden om klimaprocesser og -forandringer samt deres effekter på cryosfæriske og hydrologiske forhold i det cirkumpolare område i såvel peer-reviewed internationale videnskabelige tidsskrifter som i form af konferenceforedrag og foredragsvirksomhed for den brede befolkning og i aviser, radio og på tv.

Privat er Mernild desuden uddannet kaptajn af reserven og har gjort tjeneste i såvel Kosovo (2002) som Afghanistan (2006).


8. apr 2013

19:30 - 21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35, 3. sal
  1535  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • For hvem:

  Alle er velkomne

 • Pris:

  Gratis

se foredraget

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • 25 36 07 70
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.