Kinas vækst og dens miljømæssige udfordringer

Fra slidt til grøn Kina-model?

Jørgen Delman

Offentligt Foredrag med Jørgen Delman

Den vidt berømmede ”Kina-model” har haft ensidig fokus på vækst og komprimeret modernisering. Den har skabt velstand i Kina, men den har også slidt voldsomt på landets ressourcer og miljø. På en lang række miljøparametre er Kina nu verdens ’største’ og ’værste’ og bidrager væsentligt til forringelsen af klodens sundhedstilstand. ”Kina-modellen” er derfor ikke bæredygtig mere, og den kinesiske ledelse synes at være på vej til at skifte udviklingskurs. 

Den aktuelle 5-årsplan indeholder ambitiøse mål for at reducere væksten og skabe et bedre miljø, blandt andet gennem reduktion af energiforbrug og drivhusgasudledning. Foredraget ser på de faktorer, der har skabt fantomvæksten. Dernæst fokuseres der på vækstens miljø- og klimamæssige konsekvenser, og hvad der gøres for at løse dem. Endelig diskuteres fremtidsudsigterne for den nye Kina-model, herunder mulighederne for at gennemføre den ambitiøse centrale politik på lokalt plan.

Jørgen Delman er professor i Kinastudier ved Københavns Universitet. Han har tidligere været Direktør for NIAS-Nordisk Institut for Asienstudier (2002-2009), Seniorkonsulent og senere Afdelingsleder for Department for Private Sector Development i Rambøll (1991-2001), Direktør for China-EU Centre for Agricultural Technology (CECAT) i Beijing (1991-1996) og Programme Officer ved FAOs Repræsentation i Kina (1983-86). Han er PhD i Kinastudier fra Århus Universitet, hvor han var ansat i perioder i 1980erne. 

Hans forskningsinteresser ligger inden for kinesisk politik og governance. Han arbejder med politiske og administrative processer i krydsfelter mellem den kinesiske partistat, civilsamfundet og erhvervslivet og udviklingen i partistatssystemet. Aktuelt arbejder han med climate governance i Kina. Han har netop været proceskonsulent for Danida på det dansk støttede China National Renewable Energy Center, hvor han var med til at udarbejde et feasibility studie og en forretningsplan. Han er nu medlem af centrets Rådgivende Komité.


8. okt 2012

19:30 - 21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35, 3. sal
  1535  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • For hvem:

  Alle er velkomne

 • Pris:

  Gratis

find vej

www.trivoo.net

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • 25 36 07 70
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.