Et kulturelt blik på lys og belysning

Mørke i lyset

Mikkel Bille

Offentligt foredrag med Mikkel Bille

Igennem historien er lyset blevet brugt som symbol på det gode, åbenbaring og sandhed, hvor mørket har modsatte betydning. I menneskers hverdag spiller mørket, skygger og det dunkle dog en vigtig rolle i skabelsen af identitet, samvær, og stemning, eksempelvis til ’hygge’ i Danmark. Det seneste århundrede har neonrør og glødepærens lys formet verden visuelt, men nye energisparepære udfordrer den måde, forbrugerne oplever, forstår og bruger lys. Foredraget handler om forskning i ’lyskulturer’ og menneskers mangeartede brug og forståelse af mørke og lys rundt omkring på kloden. Centralt i foredraget står, at udover at være et naturvidenskabeligt fænomen, så udfolder lys og mørke sig også mellem mennesker som del af social praksis, og få steder i verden er ’hyggelys’ et mål.

Mikkel Bille er antropolog (ph.d. fra University College London) og forsker i den måde ting og teknologier tager del i menneskers liv, herunder belysningens rolle i iscenesættelse af hjemmet. Han er medforfatter på Materialitet. En Indføring i Kultur, Identitet og Teknologi, (2012, Forlaget Samfundslitteratur), og medredaktør påAnthropology of Absence, (2010, Springer Press), og Politics of Worship in Contemporary Middle East, (2013, Brill Publishers), samt forfatter på en lang række internationale og nationale tidsskriftsartikler.

http://forskning.ruc.dk/site/person/mikkelbille

Artikel i Information om min forskning i lyskultur: Den Gullige Undtagelse: http://www.information.dk/492750


9. feb 2015

19:30-21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35, 3. sal
  1535  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • For hvem:


 • Pris:

  Gratis

tilmelding


Se foredraget

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • 25 36 07 70
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.