Venki Ramakrishnan

NOBEL LAUREATE LECTURE

venki

Venki Ramakrishnan

On Friday 9 September 2011 at 15.00 the 2009 Nobel Laureate in Chemistry Venki Ramakrishnan gave the lecture  "The Road to the Ribosome Structure: A Personal Account" in the Lundsgaard Auditorium at The University of Copenhagen.

Venkatraman (Venki) Ramakrishnan blev tildelt Nobelprisen i Kemi i 2009 sammen med Thomas A. Steitz og Ada Yonath for deres studier af ”ribosomets struktur og funktion”. Ribosomer er cellens proteinfabrikker og er grundlæggende for liv ved oversættelse af arvemassens information til syntese af proteiner, som giver funktion. Ribosomer er tillige mål for en lang række af de antibiotika, der anvendes til at behandle infektionssygdomme. I det seneste årti har vi været vidne til en sand lavine af ny information om ribosomernes komplekse struktur og funktion, opbygget af mange hundrede tusinde atomer. Man har således opnået forbløffende ny indsigt i biologiens mest fundamentale processer og som en slags sidegevinst også i, hvordan antibiotika virker og kan forbedres til at overvinde resistensproblemer.
Ramakrishnan stammer fra Indien, og efter mange år ved amerikanske universiteter drog han i 1999 som forsker til det hæderkronede MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, hvor molekylærbiologien grundlagdes efter Anden Verdenskrig. Han har sammen med Thomas Steitz nær kontakt til Ditlev Brodersen og mig ved Molekylærbiologisk Institut på Aarhus Universitet, som begge tidligere har arbejdet som postdocs i deres laboratorier i de tidligste stadier i opklaringen af ribosomets struktur.

9. sep 2011

16.00

 • Sted:

  The Lundsgaard Auditoriet, University of Copenhagen

   Copenhagen

 • Arrangement:

  Nobel Laureate Lectures

 • Pris:

  Free

Spørgsmål

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.