En aften med modtagerne af

For Women in Science-priserne

Videnskabernes Selskab inviterede i samarbejde med L'Oreal og UNESCO til en foredragsaften. Læs mere om foredragsholderne her.

Se eller gense foredragene her:

Line Vej Ugelvig, Københavns Universitet, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Biologisk Institut:

Bæredygtig sygdomskontrol i myresamfund.

Myrer er blandt de mest succesfulde dyr på kloden; de har udviklet unikke egenskaber for at optimere deres sociale levevis. Særlig vigtig er deres evne til at holde deres bo fri for stort set alle smitsomme sygdomme, en bemærkelsesværdig bedrift set i lyset af de epidemier der rammer vores egne samfund. Nøglen til at forebygge epidemier er en tidlig registrering af smittekilden og umiddelbar implementering af passende forholdsregler, og det er hvad myrerne synes at mestre. Deres effektive sygdomsforsvar bunder i en kollektiv indsats af konstant årvågne arbejdermyrer, der, afhængig af smittekildens natur og udvikling, begrænser spredningen ved hjælp af koordineret adfærd. Projektets mål er at belyse, hvordan myrer regulerer igangsættelsen af disse specifikke sociale adfærd, og derigennem få et mere omfattende evolutionært perspektiv på bæredygtig sygdomskontrol i avancerede samfund, inklusiv vores egne.

Dorthe Bomholdt Ravnsbæk, Syddansk Universitet, Naturvidenskabeligt Fakultet, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci:

Næste generation af genopladelige batterier.

Målet med projektet er at udvikle nye typer af genopladelige batterier baseret på billige og lettilgængelige materialer som magnesium og aluminium. Disse batterier vil være betydeligt billigere og mere energivenlige end med den nuværende litiumbatteri-teknologi. Men for at kunne udvikle batterier baseret på magnesium og aluminium kræves nye optimerede elektrode materialer. Det er desuden nødvendigt at få bedre kendskab til, hvordan materialernes fysiske og kemiske egenskaber indvirker på batteriets effektivitet. Det vil projektet afdække

Leticia Hosta Rigau, DTU, Nano , Institut for Mikro- og nanoteknologi

Projekt: Mikro transportører af medicin til behandling af modermærkekræft

Projektets målsætning er at videreudvikle capsosomer (en nanotransportør med flere kamre) og bringe dem et skridt videre fra idéplanet og hen mod konkret behandling ved at udforske deres potentiale i forhold til at behandle melanomer (modermærkekræft). Tyrosin er det enzym, der styrer melanindannelsen i huden, og melanomer kræver højere koncentrationer af tyrosin for at vokse end normale celler. Derfor vil capsosomerne blive brugt til at indkapsle tyrosinase-enzymet (der omdanner tyrosin til L-dopa) og et antitumor middel (UNC1062) i forskellige, adskilte kamre i den samme nanokapsel for at opnå en synergi-effekt ved brug af de to behandlinger samtidig.


12. maj 2015

19.00 - 21.30

 • Sted:


  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  For Women In Science

 • Pris:

  Gratis

12. maj 2015

find vej

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projekleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.