Helge Kragh

Arven efter Ørsted - et kritisk perspektiv

Helge Kragh

*****Foredraget er AFLYST som følge af regeringens tiltag for at begrænse smitten af COVID-19 (Corona-virus)*****

I jubelåret for Ørsted og elektromagnetismen kan der være grund til at anlægge et bredere og mere kritisk perspektiv på Ørsteds virke og hans betydning for dansk naturvidenskab. Dette virke var ikke kun positivt men også negativt, da Ørsteds synspunkter på visse områder var ude af trit med udviklingen. Bl.a. afviste han atomteorien, han forstod ikke mekanikken, og var fremmed over for matematisk fysik. Skyggen efter Ørsted var lang og prægede dansk fysik i lang tid efter hans død. Der er ingen naturlig forbindelse mellem Ørsted og Bohr – tværtimod. 

Portrætfoto: privat

Helge Stjernholm Kragh er videnskabshistoriker og professor emeritus ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, hvor han er tilknyttet Niels Bohr Arkivet. Helge har været medlem af Videnskabernes Selskab siden 2001 og har på Selskabets forlag senest udgivet One hundred years of the Bohr atom (2015), Julius Thomsen. A Life in Chemistry and Beyond (2016) og Ludvig Lorenz - A Nineteenth-Century Theoretical Physicist (2018). Alle publikationer kan købes på Videnskabernes Selskabs webshop

Foredraget er del i en serie af foredrag organiseret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i anledning af fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820.

16. mar 2020

19.30-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  HCØ2020 Offentlige Foredrag

 • Pris:

  Gratis. 
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 19.00

Foredragsrækken er støttet af Carlsbergs Mindelegat og Carlsbergfondet

Find vej

Tilmelding

Foredraget er AFLYST som følge af regeringens tiltag for at begrænse smitten af COVID-19 (Corona-virus)

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk