Jakob Skovgaard-Petersen

Muhammed på scene, lærred og skærm

Jakob Skovgaard-Petersen

Muhammad er på én gang en central person i verdenshistorien og muslimernes profet. Men hvem var Muhammad? Hvad har han betydet, og hvad er meningen med ham i dag?

Ligesom kristne fra barnsben lærer om Jesu liv, lærer muslimer om Muhammad liv. Og ligesom Jesus har Muhammad undergået mange tolkninger. Fra Guds lys til menneskets barn, fra lovgiver til kærlighedsobjekt, fra samfundsstøtte til socialistisk revolutionær. Disse tolkninger har ikke efterfulgt hinanden, men er akkumuleret over tid, og de sameksisterer i større muslimske byer, mere eller mindre fredeligt. Elsket som han er, er Muhammad en person, som muslimer strides om. Derfor er nye fremstillinger af Muhammads liv ofte kontroversielle.

De mange fortolkninger er ikke bare nedfældet på skrift. Muhammad er også blevet fremstillet på billeder og gestaltet på teatret og i film. Foredraget følger fremstillingerne af Muhammad på scenen i Europa og på film og fjernsyn i den Arabiske Verden, og fortæller om de valg, der er foretaget, og den modstand, de har mødt.


Prophet Mohammad’s Ascension. Harvard Fine Arts Library, Special Collections.


Jakob Skovgaard-Petersen (f.1963) er professor i islamiske studier på Københavns Universitet. I sin forskning har han særligt beskæftiget sig med den muslimske lærdomstradition og dens institutioner, islamisk lov og moderne islam i arabiske medier. Han har tidligere været direktør for det Dansk-Egyptiske Dialog Institut i Cairo. Han udgiver i efteråret bogen: Muslimernes Muhammad – og alle andres. Gyldendal, 2020.


Covid-19 forholdsregler

Vi følger selvfølgelig sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forbindelse med Covid-19. Der vil derfor være opstillet obligatorisk afspritning til hænder og du bedes holde god afstand til de andre deltagere. Desuden er der et begrænset antal deltagere til foredraget, så vi kan holde den nødvendige afstand. Du bedes derfor venligst melde afbud, hvis du bliver forhindret, så det er muligt for en anden at få din plads.14. sep 2020

19.30-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis. 
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 19.00

Find vej

Se foredraget her

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk