Livestreaming fra Aarhus Universitet

Grønlands indlandsis

I samarbejde med Aarhus Universitet vil Selskabet henover efteråret transmittere et udvalg af De Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.

Aftenens foredrag er med professor i kvartærgeologi Nicolaj Krog Larsen, Globe Institute, Københavns Universitet og professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.

Vi hører ofte i medierne at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål du får belyst under foredraget.

Du får også indsigt i, hvornår Indlandsisen blev dannet, og hvordan Grønland så ud før isen kom. Hør endvidere om, hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab, og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber, udnytter forskerne bl.a. at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang skaber nye isotoper i det grønlandske grundfjeld.

Forskerne har i de senere år løftet sløret for, hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nyt, at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om, hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem, samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima. 

Hør afslutningsvis om, hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt? 


Foto: NASA/GSFC/Jeff Schmaltz/MODIS Land Rapid Response Team


Aarhus Universitet, som afholder foredraget, transmitterer foredraget ud til flere lokationer rundt i landet, heriblandt Videnskabernes Selskab. 
Foredraget er altså ikke muligt at følge online. 


Covid-19 forholdsregler

Vi følger selvfølgelig sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forbindelse med Covid-19. Du bedes bære mundbind ved ankomst og afgang. Der vil være opstillet obligatorisk afspritning til hænder, og du bedes holde god afstand til de andre deltagere. Desuden er der et begrænset antal deltagere til foredraget, så vi kan holde den nødvendige afstand. Du bedes derfor venligst melde afbud, hvis du bliver forhindret, så det er muligt for en anden at få din plads.

24. nov 2020

19.00-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Livestreaming fra Aarhus Uni

 • Pris:

  Livestreamingen er gratis. 

  Tilmelding nederst på denne side.

Find vej

Tilmelding

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk