Hvordan lykkedes det vores forfædre at forvandle en aggressiv ulveflok til menneskets bedste ven?

Tom Gilbert

**** Foredraget er UDSKUDT til 2021 grundet skærpede corona-restriktioner****


Alle ved, at hunden er menneskets bedste ven! Arkæologiske beviser tyder på, at vi mennesker har levet og interageret sammen med hunde i mindst 10.000 år, hvilket med stor sandsynlighed gør hunden til det første dyr, som vores forfædre succesfuldt domesticerede. Når man ser på hunde i dag, er det tydeligt, hvorfor de har fået så essentiel en plads i vores samfund. Hunde kan udføre en bred vifte af opgaver, som har værdi for vores samfund såsom vagt, jagt, hyrdning og service samt sågar militær- og redningsmissioner, samtidig med at de viser deres ejere en imponerende grad af loyalitet og opmærksomhed, i en sådan grad at de ofte bliver anset som en del af familien. Alt dette er endnu mere imponerede, når man ser det i lyset af, at meget få af os har lyst til at komme tæt på hundens forfader den grå ulv. Det rejser spørgsmålet om, hvordan det lykkedes os at forvandle en aggressiv ulveflok til menneskets bedste ven. Nye fremskridt indenfor genetisk forskning hjælper os tættere på at besvare spørgsmål som dette, og disse nye opdagelser vil være omdrejningspunktet i foredraget.


I størstedelen af Tom Gilberts ungdom var han overbevist om, at han ville vokse op og tjene samfundet som diplomat eller investor i bankverdenen. Under sine biologistudier på Oxford universitet indså Tom imidlertid, at det akademiske liv ville være meget mere spændende og meningsfyldt, idet det ville give ham mulighed for at undersøge nogle af livets store spørgsmål, som fascinerer ethvert barn. Det er præcis det, Tom gør med sin forskning i dag. Han anvender de nyeste genetiske teknikker til at udfordre vores mest fundamentale antagelser om alt fra, hvordan vi er lykkedes med at domesticere dyr og planter, til hvorfor mammutter og dinosaurer uddøde.

Foto: Carsten Egevang
Foto af Tom Gilbert: Lars Svankjær/ Videnskabernes Selskab

Covid-19 forholdsregler

Vi følger selvfølgelig sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forbindelse med Covid-19. Du bedes bære mundbind ved ankomst og afgang. Der vil være opstillet obligatorisk afspritning til hænder, og du bedes holde god afstand til de andre deltagere. Desuden er der et begrænset antal deltagere til foredraget, så vi kan holde den nødvendige afstand. Du bedes derfor venligst melde afbud, hvis du bliver forhindret, så det er muligt for en anden at få din plads.

7. dec 2020

19.30-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis. 
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 19.00

Find vej

Tilmelding

Foredraget er udskudt til 2021 grundet skærpede corona-restriktioner

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk