En foredragsaften med

Sapere Aude -modtagere

Sapere Aude

**** Foredragsaftenen er UDSKUDT til 2021 grundet skærpede corona-restriktioner ****


Siden 2010 har yngre forskningsleder fået et skub på vejen af bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond som en del af DFF's karriereprogram for særligt talentfulde, yngre forskere. 

Som tidligere år vil Videnskabernes Selskab invitere en håndfuld af disse yngre talenter til at fortælle om deres forskningsprojekter ved et åbent arrangement i Selskabet.

Præsident Marie Louise Nosch og formand for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond David Dreyer Lassen byder velkommen til en spændende foredragsaften, hvor følgende udvalgte fem Sapere Aude modtagere vil fortælle om deres forskningsprojekter. 

Adjunkt Henrik Munch Roager
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet


Hvordan påvirker tarmbakterier peristaltik i spædbørn?
Mange børn kæmper i perioder af deres første leveår med forstoppelse, diarre og kolik. De underliggende årsager er uklare, men sammenspillet mellem kosten, tarmbakterier og tarmens peristaltik kunne være afgørende. Formålet med projektet er at følge 125 danske børn fra fødsel til 1 årsalderen med henblik på at identificere mekanismer, hvormed tarmbakterier påvirker tarmens peristaltik. Denne viden vil potentielt kunne bane vejen for nye måder at forebygge og afhjælpe mavesmerter i spædbørn.


Lektor Roberta Sinatra
NERDS, IT-Universitetet


Quantifying bias in science 
Every day our life is made easier by efficient algorithms that search and rank scientific information. Yet, these algorithms have an issue: they are trained on citations, which are ingrained with human biases. Therefore, the output is inherently biased too, creating inequalities, raising concerns of discrimination, and harming economic growth. I propose to uncover the mathematical bias mechanisms that, given the same quality, drive different citation trajectories, and use them to create fair algorithms.


Lektor Jeanet Sinding Bentzen
Økonomisk institut, Københavns Universitet
 
Religionens rolle for samfundsøkonomien: Anvendelse af eksperimenter og Big data

Hvorfor er nogle samfund rigere end andre? Projektet tester hypotesen om, at religion påvirker personers beslutninger i en grad, så det kan forklare forskelle mellem samfund. Man kan ikke udføre et laboratorieeksperiment med dosering af religion til nogle testsamfund frem for andre, men med et såkaldt naturligt eksperiment kan vi gøre noget, der ligner. Det er svært at måle religion og ikke mindst graden af religiøsitet, hvorfor projektet inddrager kilder, der spænder på tværs af fag og verdensdele.


Adjunkt Kristoffer Szilas
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, København Universitet

Eksisterede nutidens geologiske processer også for 3 milliarder år siden?

Spørgsmålet om, hvornår og hvorfor pladetektonik opstod her på Jorden, er det største uafklarede problem inden for geologien. Man har hidtil antaget at dannelsen af Arkæiske bjergarter i Grønland krævede tilstedeværelsen af vand og dermed pladetektonik. I dette forskningsprojekt vil jeg teste en ny model, der kan resultere i et paradigmeskifte for vores forståelse af planeters generelle udvikling og dermed grundlaget for liv.


Postdoc Niels Valdemar Vinding
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet

Producing Sharia in Context
Dette projekt viser, at sharia - islamisk ret, etik og praksis - i høj grad er et omskifteligt produkt af sin kontekst. I mødet med samtidens store spørgsmål, så som køn, bæredygtighed og demokrati, fremfører mange muslimer aktive, levende og nærværende genfortolkninger af de guddommelige påbud. Fra konteksten hentes en intuitiv og induktiv forståelse af meningen med de store religiøse budskaber, som bliver styrende for ret, moral og praksis. Projektet udfordrer forskning i og forståelsen af sharia, og viser at normative kræfter uden for islam flytter både mening og forståelse af ret og uret, rigtig og forkert.

Foto af Tariq Mikkel Khan, DFF


Covid-19 forholdregler

Vi følger selvfølgelig sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forbindelse med Covid-19. Du bedes bære mundbind ved ankomst og afgang. Der vil være opstillet obligatorisk afspritning til hænder, og du bedes holde god afstand til de andre deltagere. Desuden er der et begrænset antal deltagere til foredraget, så vi kan holde den nødvendige afstand. Du bedes derfor venligst melde afbud, hvis du bliver forhindret, så det er muligt for en anden at få din plads.

8. dec 2020

19.00-21.10

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis. 
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 18.30

Find vej

Tilmelding

Foredragsaftenen er udskudt til 2021 grundet skærpede corona-restriktioner

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk