Ørsted, Faraday og Tesla - om den teknologiske udnyttelse af elektromagnetismen

Hans Buhl

**** Foredraget er UDSKUDT til 2021 grundet skærpede corona-restriktioner ****

Foredraget er planlagt til at finde sted mandag den 7. juni 
Arrangør: Selskabet for Naturlærens oprindelse (SNU)
Læs mere her


H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, men det var andre, som satte gang i udviklingen af de elektriske teknologier, som former vores liv.  Året efter at Ørsted havde opdaget, at strøm kan få en magnet til at bevæge sig, havde den engelske fysiker Michael Faraday omsat denne viden til rotationsapparater, som er udgangspunktet for de utallige elektromotorer, som holder vores samfund i gang. Senere opdagede Faraday den elektromagnetiske induktion, altså at en bevæget magnet kan skabe strøm. Størstedelen af den elektricitet, som bliver brugt i verden, frembringes efter dette princip. Det vekselstrømssystem til elforsyning, som vi kender i dag, skyldes dog i høj grad den serbisk-amerikanske opfinder og elektroingeniør Nikola Tesla. Så det er ikke tilfældigt, at en vis hr. Musk har opkaldt sine elbiler efter ham.

Bemærk venligst at foredraget begynder kl. 19.00.


Foto: Nikola Tesla med hans udstyr/Dickenson V. Alley

Foto af Hans Buhl: Privat

Foredraget er del i en serie af foredrag organiseret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i anledning af fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820.


Covid-19 forholdsregler

Vi følger selvfølgelig sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forbindelse med Covid-19. Du bedes bære mundbind ved ankomst og afgang. Der vil være opstillet obligatorisk afspritning til hænder, og du bedes holde god afstand til de andre deltagere. Desuden er der et begrænset antal deltagere til foredraget, så vi kan holde den nødvendige afstand. Du bedes derfor venligst melde afbud, hvis du bliver forhindret, så det er muligt for en anden at få din plads.

14. dec 2020

19.00-21.00

 • Sted:

  Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen
  Universitetsparken 5
  2100  København Ø

 • Arrangement:

  HCØ2020 Offentlige Foredrag

 • Pris:

  Gratis. 

  Tilmelding nederst på denne side.

Find vej

1 Map

Tilmelding

Foredraget er udskudt til 2021 grundet skærpede corona-restriktioner

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk